Politika

OBRAĆANJE KINESKOG DIPLOMATE PODIGLO PRAŠINU U MINHENU: Kina želi mir, ali postoje neke druge sile koje ga ne žele

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Kina poziva na mir u ratu Rusije i Ukrajine, ali postoje druge sile kojima prekid konflikta ne bi odgovarao, naveo je Vang Ji u Minhenu.

Izvor: EPA-EFE/JOHANNES SIMON

Kineski diplomata Vang Ji obratio se na Bezbednosnoj konferenciji u Minhenu i rekao da Kina poziva na mir u slučaju Rusije i Ukrajine. Direktor kancelarije Centralne komisije za spoljne poslove Komunističke partije i najviše rangirani kineski diplomata rekao je da će Peking "stajati na strani mira i dijaloga".

"Kina će podržati mirovne pregovore, i predstavićemo sopstveni predlog političkog rešenja rata. Čvrsto ćemo biti na strani mira i dijaloga", rekao je on.

Ji je govorio pre Kamale Haris, potpresednice SAD koja je u svom obraćanju optužila Rusiju za zločine protiv čovečnosti, a Kinu upozorila da ne pomaže Rusiji vojnim kapacitetima.

"Verujemo da postoje neke sile koje ne žele da mirovni pregovori Rusije i Ukrajine uspeju, jer imaju strateške ciljeve jače od Ukrajine", rekao je Ji. Kina nije osudila rusku agresiju, ali jeste zapadne sankcije protiv Moskve i prodaju oružja Kijevu. Ali Kina je izbegla i da jasno stane uz Rusiju kako ne bi narušila sopstvene ekonomske odnose sa zapadnim zemljama.

Očekuje se da će se kineski predsednik Si Đinping obratiti javnosti na godišnjicu ruske invazije, 24. februara, i pozvati na mir ali da istovremeno neće osuditi Moskvu.

Nekoliko nedelja pre početka invazije prošle godine, Moskva i Peking dogovorili su se o "partnerstvu bez granica" i njihovi odnosi postajali su sve čvršći u pokušaju da se napravi ravnoteža globalnom uticaju Amerike.

"Bilo kakvo jačanje Kine je povećanje nade za mir u svetu", zaključio je Vang Ji.

(EURACTIV.rs)