Politika

TRAMP NEĆE IZBEGLICE IZ MUSLIMANSKIH ZEMALJA: Ukoliko pobedi na izborima obećava oštriju migrantsku politiku

Autor Milena Antonijević

Donald Tramp rekao je najavio da će, ako bude izabran, ponovo uspostaviti i proširiti zabranu putovanja ljudima iz pretežno muslimanskih zemalja.

Izvor: YouTube/CBN News

On je istakao da će suspendovati preseljenja izbeglica i agresivno deportovati one za koje je rekao da imaju „džihadističke simpatije".

Tokom predizbornog događaja u Klajvu u Ajovi, Tramp je ukazao na smrtonosne napade Hamasa u Izraelu i izrazio strahove od potencijalnog napada na SAD dok je pokušavao da argumentuje svoju tvrdu liniju imigracione politike. Njegovi predlozi bi predstavljali sveobuhvatnu reviziju američkog imigracionog sistema i gotovo sigurno bi se suočili sa pravnim izazovima ako bi bili sprovedeni.

Tokom njegovog prethodnog mandata, Trampova zabrana putovanja bila je potpisna politika koja je ograničavala putnike iz sedam pretežno muslimanskih zemalja: Irana, Libije, Iraka, Sudana, Somalije, Sirije i Jemena. Administracija je kasnije proširila zabranu putovanja na nekoliko afričkih zemalja.

Predsednik Džo Bajden ukinuo je zabranu putovanja nakon što je preuzeo dužnost 2021. godine.

Tramp je sada ponovo rekao da će sprovesti „snažnu ideološku proveru svih imigranata u Sjedinjenim Državama" i podvukao da će SAD blokirati „opasne ludake, mrzitelje, fanatike i manijake da dobiju boravak u zemlji".

Takođe je kazao da će zabraniti putovanje iz Gaze, Sirije, Somalije, Jemena, Libije" ili bilo gde drugde čiji doseljenici mogu ugroziti bezbednost zemlje.

Bivši predsednik je rekao da će ukinuti studentske vize „radikalnim antiameričkim i antisemitskim strancima" upisanim na američke koledže i univerzitete i deportovati ih.

Kritikovao je propalestinske proteste i rekao da će poslati službenike za imigraciju i carinu na, kako je opisao, „prodžihadističke demonstracije".

(EURACTIV.rs)