Politika

AMERIKA OPTUŽILA RUSIJU ZA ZLOČINE PROTIV ČOVEČNOSTI: Potpredsednica SAD obećala da će svi krivci odgovarati

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Amerika je optužila Rusiju za zločine protiv čovečnosti u Ukrajini. Potpredsednica SAD, Kamala Haris, obećala da će odgovarati i počinioci, i nalogodavci.

Izvor: EPA-EFE/Andrew Harrer/Pool

Sjedinjene Američke Države zvanično su optužile Rusiju za zločine protiv čovečnosti u Ukrajini, potvrdila je potpredsednica SAD Kamala Haris na Bezbednosnoj konferenciji u Minhenu.

"Moskva je odgovorna za sistematske i široko rasprostranjene napade nad ukrajinskim civilima, i postoje dokazi o pogubljenjima, silovanjima, mučenjima i nasilnoj deportaciji. Rusija nije, dakle, počinila samo ratne zločine već je protivzakonito postupala i protiv lica koja ne učestvuju u borbama", rekla je ona.

"Postupci Rusije su napad na naše zajedničke vrednosti i našu zajedničku ljudskost. SAD zato zvanično smatra da je Rusija počinila zločine protiv čovečnosti", rekla je Harisova. Ona je kao posebno varvarski i neljudski čin označila napastvovanje četvorogodišnje devojčice od strane ruskog vojnika.

U međunarodnim sporazumima ne postoji zvanični kod o zločina protiv čovečnosti, ali su definisani pred Međunarodnim krivičnim sudom u Hagu.

Komisija za istragu rata u Ukrajini, koju podržavaju Ujedinjene nacije, nije još uvek iznela mišljenje da je Rusija, osim ratnih, u toj zemlji počinila i zločine protiv čovečnosti.

"Hajde da se svi složimo, u ime žrtava, i poznatih i nepoznatih - pravda mora da bude sprovedena. I to kažem i onima koji su počinili zločine, i njihovim pretpostavljenima koji su saučesnici. Odgovaraćete zbog ovoga", rekla je Harisova.

Potpredsednica SAD nije Vladimira Putina nijednom pomenula imenom u govoru u Minhenu. Podvukla je, međutim, sve bliže veze Kine i Rusije i upozorila Kinu da ne pomaže Rusiji vojnim kapacitetima.

(EURACTIV.rs)