Politika

AMERIKA SE PONAŠA HISTERIČNO, POKAZUJE PREDRASUDE PREMA KINI: Oštro obraćanje u Minhenu zbog afere sa obaranjem balona

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Najviši kineski diplomata u Minhenu izjavio da se Amerika ponaša "skoro pa histerično" nakon obaranja navodnog špijunskog balona.

Izvor: EPA-EFE/Peter Foley

Najviši kineski diplomata Vang Ji obratio se na Bezbednosnoj konferenciji u Minhenu i komentarisao slučaj kineskog balona koji su SAD oborile iznad obale Atlantika.

Vang Ji, koji je prethodno izjavio da Kina želi mir u sukobu Rusije i Ukrajine, nazvao je ponašanje Amerike "skoro histeričnim".

"Postoji toliko balona širom planete, da li će ih Sjedinjene Američke Države sve oboriti? Ovakvo, skoro histerično ponašanje pokazuje neznanje i predrasude koje Amerika ima prema Kini, a koje su dostigle sumanut nivo", rekao je on u Minhenu.

Obaranje navodnog špijunskog balona navelo je američkog državnog sekretara Entonija Blinkena da odloži posetu Kini, zakazanu kako bi se stabilizovali odnosi dve moćne zemlje.

Na obodima konferencije u Minhenu se postavlja pitanje da li će se predstavnici Kine i Amerike zvanično sastati. Ni Blinken, ni potpredsednica SAD Kamala Haris, koja je Kinu upozorila da ne pomaže Rusiji, nisu potvrdili da planiraju da se sastanu sa Jijem.

Američki predsednik Džo Bajden, koji je naredio obaranje balona, izjavio je da će razgovarati sa kineskim predsednikom Si Đinpingom kako bi "utvrdio šta se tačno dogodilo", ali nije precizirao kada će se taj razgovor dogoditi.

(EURACTIV.rs)