Politika

JOŠ JEDNA ZEMLJA POVLAČI PRIZNANJE KOSOVA? Vučić se obratio iz Minhena - "Znaju koje linije Srbija neće prekoračiti"

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Aleksandar Vučić je u Minhenu rekao da Beograd ima notu o povlačenju priznanja nezavisnosti Kosova još jedne zemlje.

Izvor: EPA-EFE/JOHANNES SIMON

Beograd je u posedu još jedne note za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova, ali će sačekati desetak dana da bi saopštila o kojoj zemlji je reč, rekao je u Minhenu predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

On se obratio nakon razgovora na Bezbednosnoj konferenciji u Minhenu, gde se sastao sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, nemačkim kancelarom Olafom Šolcom, šefom evropske diplomatije Žozepom Boreljom i drugim zvaničnicima.

U subotu će biti održan sastanak o nastavku dijaloga sa Prištinom sa Boreljom i specijalnim predstavnikom EU za taj dijalog, Miroslavom Lajčakom.

Na sastanku sa Makronom i Šolcom, kojem je prisustvovao i Lajčak, govorilo se o neophodnosti formiranja Zajednice srpskih opština.

"Sami su rekli da znaju šta su linije koje Srbija neće prekoračiti, bili smo vrlo precizni i jasni. Bilo je reči o tome kada će biti sastanak u Briselu, ali sam smatrao da nema smisla da do njega dođe pre konferencije u Minhenu", rekao je predsednik Srbije.

Vučić je razgovarao i sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom. Tema je bila francusko-nemački predlog za rešavanje kosovskog pitanja.

"Govorili smo i o bilateralnim odnosima, o tome da su Amerikanci bili jedni od retkih kada su bile barikade na severu Kosova i Metohije, koji su želeli da čuju primedbe Srba, da razgobvaraju sa predstavnicima naroda i sa severa, i sa juga", rekao je on.

"Dobro smo zastupali interese Srbije, ali ljudi treba da znaju da epohalnih pozitivnih novosti nije bilo, niti može da ih bude, imajući u vidu poziciju u kakvoj se Srbija nalazi poslednjih 15 godina", rekao je on.

(EURACTIV.rs)