Politika

POTPISAN SPORAZUM O SLOBODNOJ TRGOVINI IZMEĐU SRBIJE I KINE: Vučić se sastao sa Si Đinpingom u Pekingu

Osim Sporazuma o slobodnoj trgovini između Srbije i Kine, potpisani su i Memorandum o razmeni i saradnji u oblasti ekonomske razvojne politike, Memorandum o zajedničkom unapređenju saradnje

Izvor: EPA-EFE/LINTAO ZHANG / POOL

U prisustvu predsednika Aleksandar Vučića i njegovog kineskog kolege Si Đinpinga, danas su u Pekingu potpisana četiri sporazuma, od kojih je najvažniji Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Kine, koji će obuhvatiti 10.412 srpskih tarifnih pozicija odnosno proizvoda i 8.930 sa kineske strane.

- Razgovarali smo o infrastrukturnom povezivanju i naravno sve većem broju investicija, o daljem uspostavljanju avio-linija. Sporazum o spoljnoj trgovini je jako važan, mi moramo da živimo i pre ulaska u EU. Veoma je važno da proizvođači meda imaju ogromnu korist od ovog sporazuma. Da pokušamo i da pre maja, juna, ovaj sporazum stupi na snagu. Jako sam ponosan na ovo. Digitalna tehnologija, inovacije - brža saradnja i u ovim oblastima - istakao je Vučić nakon sastanka.

Zamolio je, kako je rekao, a još kineskih investicija i da Kina strahovito napreduje u investiranju u našu zemlju, kao i mnoge azijske zemlje.

Kako je rekao, razgovor sa Si Đinpingom bio je srdačan.

- On je bio veoma, veoma srdačan. Si podržava slobodnu, slobodarsku i nezavisnu Srbiju. Večeras smo mogli da čujemo dve pesme iz Srbije, posle ruskog kazačoka dobili smo najveći aplauz. Mi smo prijatelji i oni nas izdvajaju. Da bismo opstali kao zemlja koja nije u NATO-u, moramo da gradimo prijateljstvo sa svim stranama da bismo svoju zemlju mogli da sačuvamo - kazao je Vučić.

Šta je još potpisano?

Pored tog sporazuma, potpisani su i Memorandum o razmeni i saradnji u oblasti ekonomske razvojne politike, Memorandum o zajedničkom unapređenju industrijske i investicione saradnje Srbije i Kine, kao i srednjoročni akcioni plan o zajedničkoj izgradnji inicijative "Pojas i put" između Vlade Kine i Vlade Srbije.

Potpis na Memorandum o razmeni i saradnji u oblasti ekonomske razvojne politike stavili su ministar finansija Srbije Siniša Mali i predsedavajući Nacionalnoj komisiji za reformu i razvoj Dženg Šanđie.

Sastanku dvojice predsednika i potpisivanju sporazuma, pored Malog i Momirovića prisustvovali su i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, ministar odbrane Miloš Vučević, ministarka kulture Maja Gojković, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić, kao i ambasadorka Srbije u Kini Maja Stefanović.

Predsednik Srbije rekao je nakon svečane ceremonije da ovaj Sporazum otvara nove vidike u odnosima dve zemlje, kao i da je inicijativa "Pojas i put" donela mnogo dobrog našoj zemlji.

"Veoma sam srećan, počastvovan i privilegovan što imam priliku da danas budem u Pekingu. Sa mnom su i ministri Vlade Srbije što govori o poštovanju i samoj prilici da budemo tu. U svim oblastima u kojima sarađujemo beležimo napredak. Inicijativa "Pojas i put" donela je mnogo dobrog našoj zemlji", objavio je Vučić na Instagramu nakon susreta sa predsednikom Kine Si Đinpingom i dodao da se ponosi prijateljstvom.

"Hvala Vam, predsedniče Si, na ličnom angažmanu na jačanju veza naših država i naroda", naveo je predsednik Srbije.

(EURACTIV.rs)