Politika

PRVI PUT U ISTORIJI, NUKLEARNA SILA NAPADA NA EVROPSKOM TLU: Šolc uputio poruku Rusiji i obećao Ukrajini veću podršku

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Nemački kancelar Olaf Šolc uputio poruku Rusiji, a Ukrajini obećao veću podršku. "Nemačka je najveći snabdevač te zemlje oružjem i to će i ostati".

Izvor: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Nemački kancelar Olaf Šolc obratio se na Bezbednosnoj konferenciji u Minhenu i pozvao sve saveznike koji mogu da pošalju tenkove Ukrajini da to i učine. Nemačka je, rekao je on, najveći snabdevač Ukrajine oružjem i tako će i ostati.

"Prvi put u istoriji, imamo nuklearnu silu koja pokreće imperijalistički rat agresije ovde, na evropskom tlu. Nemamo prethodno postojeći način za borbu protiv revizionističke, nuklearno naoružane Rusije. Zapad ne sme da srlja, i trebalo bi da pažljivo odmeri posledice svojih dela, i da usko koordinira sve važne korake sa partnerima alijanse. Jer, u našem komšiluku, u Evropi, odvija se opasni rat. Drago mi je što predsednik SAD-a, Džozef Bajden, deli moje mišljenje, kao i brojni drugi saveznici", rekao je Šolc.

"Nastavićemo da održavamo ravnotežu između podrške Ukrajini i izbegavanja nenamerne eskalacije konflikta. To znači da bi svako ko može da obezbedi tenkove, trebalo to zapravo da učini, i to odmah. Berlin će ubrzati ovu odluku logističkom podrškom, ponovnim punjenjem zaliha i obučavanjem ukrajinskih vojnika. Za mene, to je primer liderstva koji ljudi mogu da očekuju od Nemačke", rekao je on.

Mnogi su Šolcove komentare protumačili kao promenu stava Nemačke, ali i kritiku zbog neslaganja između javno iznetih komentara nekih zapadnih zemalja, i implementacije izrečenog.

Nedeljama je Šolc insistirao da Nemačka nije jedina koja okleva, i da se neće sama upustiti u ovo pitanje. Nakon dugog oklevanja, konačno je nemačka vlada iz vojske izvukla moderne "Leopard 2" tenkove za Ukrajinu. Ali to se dogodilo tek nakon što je Poljska zapretila da će to uraditi čak i bez dozvole Berlina, jer je u pitanju oružje nemačke proizvodnje.

Zvanični Berlin i dalje čeka evropske partnere da ispune svoja obećanja, a paradoks leži u činjenici da je Nemačka prva bila optužena za odlaganje snabdevanja Ukrajine tenkovima iz straha da će to dovesti do eskalacije konflikta.

"Sada možemo da kažemo da je Nemačka najveći snabdevač Ukrajine oružjem na kontinentalnoj Evropi, i nastaviće to da bude. Mudro je biti pripremljen za duži rat, i poslati Vladimiru Putinu poruku da smo spremni da stanemo uz Ukrajinu i tu i ostanemo", rekao je on.

Šolc se, ipak, ogradio i rekao da će se dostavljanje bilo kakvog oružja osim tenkova dogoditi jedino nakon "bliske koordinacije sa saveznicima".

(EURACTIV.rs)