Politika

RUSKA INVAZIJA JE OSUĐENA NA PROPAST, SADA NIJE VREME ZA DIJALOG: Makron o podršci Ukrajini i planovima odbrane Evrope

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Francuski predsednik Emanuel Makron u Minhenu je rekao da je Rusija odabrala rat i da sada nije vreme za dijalog. Evropa mora da učvrsti sopstvenu odbranu i da pomogne Ukrajini, rekao je on.

Izvor: EPA-EFE/ANNA SZILAGYI

Francuski predsednik Emanuel Makron predstavio je čvršći stav o Rusiji i pozvao saveznike da pojačaju vojnu podršku Ukrajini. Predložio je i forum na kojem bi se razmatrali zahtevi Kijeva za borbenim avionima.

Makron je govorio na Bezbednosnoj konferenciji u Minhenu i predložio razgovor u Parizu na temu evropske vazdušne odbrane, ali i masivnih investiranja u odbranu kako bi se Evropa izborila sa izazovima.

"Nadam se da ćemo sa nemačkim, italijanskim i britanskim partnerima, kao i svima koji žele da nam se pridruže u Evropi, moći da organizujemo konferenciju u Parizu na temu vazdušne odbrane", rekao je on.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski više puta je pozivao zapadne saveznike da mu pošalju borbene avione. Više evropskih lidera je nagovestilo spremnost da mu obezbedi avione, ali nijedna zemlja se nije javno obavezala da će to i uraditi.

Francuska je među zemljama koje nisu isključile tu mogućnost, ali je naglasila da je trenutni prioritet pomoć Ukrajini u narednim nedeljama i mesecima, što je vremenski okvir u kojem avioni ne bi mogli da budu isporučeni, niti bi ukrajinski piloti mogli da budu obučeni da njima upravljaju.

Slanje borbenih aviona bilo bi jedna od većih promena u zapadnoj podršci Ukrajini, i Rusija je više puta upozorila da bi taj potez produžio i eskalirao sukob.

Makronovi komentari nadovezali su se na obraćanje Zelenskog, koji je odbacio bilo koju mogućnost osim ukrajinske pobede. Nemački kancelar Olaf Šolc na konferenciji je oslabio nadu Ukrajine da će dobiti projektile dugog dometa, ili avione.

Makron je naglasio da će, za sada, pojačati podršu Ukrajini kako bi mogla da lansira kontraofanzivu.

"Samo taj potez omogućio bi kredibilne pregovore, koje bi odlučili Ukrajina, njene vlasti i narod. Danas smo spremni da podržimo Ukrajinu i spremni smo za produženi konflikt. Samo tako ćemo Rusiju vratiti za sto i napraviti dugoročni mir", rekao je on.

"Ako će Evropa podržati Ukrajinu dugoročno, EU mora da investira u novo naoružanje i da lance snabdevanja preusmeri nazad na kontinent. Potrebni su nam, i to do leta, ambiciozni programi investiranja u zajedničku odbranu. Ako Evropa želi da se brani, mora da se naoruža, iskoristi međunarodnu operativnost NATO, ali takođe i pojača svoju mogućnost proizvodnje na evropskom tlu", rekao je Makron.

Rusija je odabrala rat

Makron je naglasio da sada nije vreme za dijalog, i da je ruska agresija na Ukrajinu "osuđena na propast".

"Imamo Rusiju koja je odabrala rat, da ga dodatno pojača, i da ode toliko daleko da počinjava ratne zločine i napada civilne infrastrukture. Dugoročno pitanje je kako stvoriti nesavršenu ravnotežu sa Rusijom, ali sada je prerano za to", rekao je Makron.

"Niko u prostoriji nema odgovor na to pitanje. Nema kompletnog i dugoročnog mira na našem kontinentu, sve dok rusko pitanje nije rešeno", rekao je on.

"Zapadni saveznici i zemlje u razvoju moraju da se suprotstave novom imperijalizmu Rusije, ali i da razmišljaju o novim evropskim i globalnim bezbednosnim dogovorima za posleratni svet. Niko u Evropi nije kako treba 'svario' kraj Hladnog rata. Rusija nije shvatila ni kraj carstva", rekao je on.

(EURACTIV.rs)