Politika

MILORAD DODIK: Nisam se izjasnio po optužnici jer je ne razumem i nemam poverenja u Sud BiH

Autor Milena Antonijević

Završeno je ročište u Sudu BiH na kojem je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik trebalo da se izjasni o krivici po optužnici za nepoštovanje odluka Kristijana Šmita.

Izvor: EPA-EFE/FEHIM DEMIR

Dodik je nakon ročišta izjavio da se nije izjasnio po optužnici, kao i da je ne razume, te da nema poverenja u Sud BiH.

Predsednik Republike Srpske i vršilac dužnosti direktora Službenog glasnika RS Miloš Lukić nisu se danas u Sudu BiH izjasnili o krivici po optužnici za nepoštovanje odluka Kristijana Šmita, objavio je RTRS, prenosi RTS.

"Ovaj sud je neustavan i nelegalan. Srpska nema razloga da učestvuje u kršenju Ustava BiH. Ovaj proces će pokazati ima li ustava ili nema", rekao je Dodik i dodao

"Stranac je ovde nametnuo određene akte i kao nigde u svetu rekao da ako se on ne poštuje, da svako može da ide u zatvor".

On je istakao i da je prvi koji je po tom osnovu doveden.

"Nisam razumeo na čemu je zasnovana optužnica. Ovo je politički proces kojim se želi obračunati sa Republikom Srpskom i sa mnom kao predsednikom", kazao je on.

Dodik je istakao da je ukaz o proglašenju zakona koji je on potpisao prošao proceduru Narodne skupštine Srpske i da ni bošnjački klub u Vijeću naroda nije potegao vitalni interes po tom pitanju.

Ranije je izjavio da ide na ročište u Sarajevo da brani Republiku Srpsku, jer nema pravo da se povuče, ističući da je to prilika da se Srpska oslobodi Sarajeva i BiH.

Predsednik RS kaže da je pozvan u antiustavni sud na osnovu antiustavnog tužilaštva koje je podnelo nerazumljivu optužnicu, a koja inkriminiše delo koje ne postoji, kao i da će Republika Srpska veoma jasno i odlučno odgovoriti na tu, kako je rekao, farsu.

Sud BiH je 11. septembra potvrdio optužnicu Tužilaštva BiH protiv predsednika Republike Srpske Milorada Dodika i v. d. direktora Službenog glasnika Srpske Miloša Lukića.

(EURACTIV.rs)