Politika

RASKOL U EU ZBOG RATA U IZRAELU: Evropska komisija povukla opasan potez, pominju se i "hici upozorenja" ka predsednici

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Raskol u EU zbog rata u Izraelu mogao bi da ugrozi poziciju predsednice Evropske komisije.

Izvor: DUMITRU DORU/EPA

"Ako je Ukrajina bila trenutak geopolitičkog buđenja Evropske unije, konflikt Izraela i Palestine biće momenat istine, a slika koju vidimo nije sjajna", piše EURACTIV.com.

Nakon konfuznih poruka koje je dala predsednica Evropske komisije, Ursula fon der Lajen, o ratu u Izraelu, mnoge EU zemlje i drugi komesari pitaju se da li šefica ne može da "održi red u sopstvenoj kući".

Fon der Lajenova je postupila bez podrške svih zemalja EU kada je bezrezervno podržala Izrael u svojim izjavama. Ministri spoljnih poslova EU početkom prošle nedelje su osudili napade koje je izveo Hamas, ali su pozvali i na zaštitu civila, puštanje talaca i propuštanje hrane, vode i lekova u pojas Gaze u skladu sa međunarodnim humanitarnim zakonima.

Fon der Lajenova nije, do sada, pozvala Izrael da poštuje međunarodni zakon, dok mnogi lideri EU, među kojima i Žozep Borelj i Ujedinjene nacije, jesu.

"Znam da će odgovor Izraela pokazati da je u pitanju demokratija", rekla je kratko Fon der Lajenova u petak, kada se sastala sa premijerom Izraela, Benjaminom Netanjahuom.

Borelj je ranije nazvao opsadu pojasa Gaze od strane Izraela nezakonitom i ocenio da je poziv na evakuaciju "nerealan". Isto je učinio i komesar Janez Lenarčič, koji upravlja izvršnim portfoliom humanitarne pomoći EU.

Izvor: EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Put u Izrael, na kom se Fon der Lajenovoj pridružila predsednica Evropskog parlamenta Roberta Mecola, prošao je bez jedne ključne EU institucije - Evropski savet nije učestvovao ni u koordinaciji, ni u samom putu.

Predsednik Saveta, Šarl Mišel, zato je zahtevao hitan virtuelni samit EU, i naveo da je od izuzetne važnosti da Savet, "u skladu sa poveljama i vrednostima", odredi zajedničku poziciju i utvrdi jasan, ujednačeni plan akcije koji odražava kompleksnost situacije.

Mnogi u Briselu videli su taj potez kao "hitac upozorenja" prema Fon der Lajenovom.

"Iskreno, mnoge zemlje članice smatraju da je Fon der Lajenova preterala i da bi moglo da bude posledica. Nije čudno što je Mišel zahtevao hitan EU samit, gde će lideri detaljno diskutovati o zajedničkoj poziciji bloka po ovom pitanju", rekao je jedan diplomata EU.

U pokušaju da preokrene sliku, Fon der Lajenova je u petak objavila da je razgovarala sa generalnim sekretarom UN, Antoniom Guterešom, i da će EU utrostručiti humanitarnu pomoć ka širem području Gaze.

Izvor: EPA-EFE/HAITHAM IMAD

Ali, šteta je možda već načinjena.

"Pogrešno upravljanje situacijom podriva poziciju EU kao kredibilnog igrača, i iskrenog posrednika između Izraela i Palestine", smatra Rikardo Borhes de Kastro, predsednik programa "Evropa u svetu" Evropskog centra za politiku.

"Globalnom jugu, šalje poruku dvostrukih standardna, što će učiniti i podršku Zapada Ukrajini težom. Polarizacija unutar evropskih društava mogla bi da dovede do više antisemitskih i antimuslimanskih napada, a dodatno se udaljavaju EU institucije i zemlje", dodao je on.

Prošle godine, Fon der Lajenova je postavila presedan kada je uputila podršku Ukrajini i potom je preuzela lidersku poziciju po tom pitanje, umesto zemalja članica. Mnogi su tada smatrali da je Komisija odlučila da polako popuni "vakuum" vođstva koje su ostavile nacionalne vlade, ali i sam Mišel.

Izvor: MIGUEL ANGEL MOLINA/EFE

Ali ovoga puta, situacija nije ista. Zemlje članice duboko su podeljene po mnogim aspektima konflikta na Srednjem istoku.

"Da budemo precizni, nije u pitanju Ukrajina gde smo imali vrlo jasno viđenje statusa situacije i međunarodnih zakona. Posledice šireg pitanja mogle bi da utiču na individualne nacionalne bezbednosti zemalja članica koje su ranije bile više uključene u dešavanja u regionu", rekao je drugi diplomata EU.

"Antisemitski incidenti u državama članicama predugo su ignorisani, a bezbednosni rizici u Francuskoj prošle nedelje u sećanje dovode ne tako daleku eru problema sa islamskom radikalizacijom, kakvu niko ne želi ponovo da vidi na ulicama Evrope. Komisija koja ne govori u ime svojih građana je rizična, ali Komisija koja donosi jasne političke odluke bez koordinacije ili odmeravanja posledica je opasna. Dok je odgovor na Ukrajinu bio najjači adut Fon der Lajenove, započele su špekulacije o tome da li je stavom prema Izraelu i Palestini naškodila svojim šansama za drugi mandat", piše EURACTIV.com.

(EURACTIV.rs)