Politika

IZRAEL JE DAO 24 SATA STANOVNICIMA GAZE: Evakuacija više od milion ljudi, moguće "razorne humanitarne posledice"

Izraelska vojska je u petak (13. oktobra) pozvala sve civile iz grada Gaze, više od milion ljudi, da se presele na jug u roku od 24 sata, pošto je skupila tenkove u blizini pojasa Gaze uoči očekivane kopnene invazije.

Izvor: EPA-EFE/Sashenka Gutierrez

"Sada je vreme za rat", rekao je izraelski ministar odbrane Joav Galan u četvrtak dok su izraelski ratni avioni nastavili da udaraju po Gazi u znak odmazde za najsmrtonosniji napad na Izrael od strane palestinskih militanata u istoriji Izraela.

Izraelska vojska je saopštila da će u narednim danima delovati "značajno" u gradu Gazi i da će civili moći da se vrate tek kada bude objavljeno drugo saopštenje.

Ujedinjene nacije su saopštile da smatraju nemogućim da se takav pokret održi "bez razornih humanitarnih posledica".

"Ujedinjene nacije snažno apeluju da se svaka takva naredba, ako bude potvrđena, ukine kako bi se izbeglo ono što bi moglo da transformiše ono što je već tragedija u katastrofalnu situaciju", rekao je portparol UN Stefan Dižarik u saopštenju.

Ambasador Izraela u UN Gilad Erdan opisao je odgovor UN na rano upozorenje Izraela stanovnicima Gaze kao "sraman".

Zvaničnik Hamasa rekao je da je upozorenje "lažna propaganda" i pozvao građane da ne nasedaju na to.

Izrael je obećao da će uništiti militantnu grupu Hamas koja je predvodila napade u subotu, ali kopnena invazija na Gazu predstavlja ozbiljan rizik jer Hamas drži desetine talaca kidnapovanih u napadu.

Javni emiter Kan saopštio je da je broj poginulih u Izraelu porastao na više od 1.300. Vlasti Gaze saopštile su da je ubijeno više od 1.500 Palestinaca.

Izrael je pod opsadu stavio Gazu, u kojem živi 2,3 miliona ljudi.

Međunarodni komitet Crvenog krsta (MKCK) saopštio je da bi gorivo koje napaja agregate za hitne slučajeve u bolnicama u Gazi moglo da nestane za nekoliko sati, a Svetski program za hranu Ujedinjenih nacija (VFP) upozorio je da su hrana i sveža voda pri kraju.

"Ljudska beda izazvana ovom eskalacijom je odvratna i ja molim strane da smanje patnju civila", rekao je regionalni direktor MKCK-a Fabricio Karboni.

Izvor: EPA-EFE/MOHAMMED SABER

Prošaran mecima

U želji da dobije podršku, izraelska vlada je američkom državnom sekretaru Antoniju Blinkenu i ministrima odbrane NATO-a pokazala fotografije dece i civila za koje je rekla da ih je Hamas ubio u divljanju tokom vikenda u Izraelu.

Blinken je rekao da su pokazali bebu "izrešetanu mecima", vojnike odrubljene glave i mlade ljude spaljene u svojim automobilima. "To je jednostavno izopačenost na najgori mogući način", rekao je on.

Kao i drugi širom sveta, Blinken je pozvao Izrael da pokaže uzdržanost, ali je takođe ponovio podršku Amerike, rekavši: "Uvek ćemo biti tu uz vas".

U petak je trebalo da se sastane sa jordanskim kraljem Abdulahom i Mahmudom Abasom, šefom palestinskih vlasti na Zapadnoj obali koju je okupirao Izrael, u okviru turneje po Bliskom istoku sa ciljem da se spreči prelivanje rata.

Blinken je takođe planirao da poseti ključne saveznike SAD - Katar, Saudijsku Arabiju, Egipat i Ujedinjene Arapske Emirate – od kojih neki imaju uticaj na Hamas, islamističku grupu koju podržava Iran.

Šef izraelske vojske, general-pukovnik Herci Halevi, rekao je da će se izvući pouke iz bezbednosnih propusta oko Gaze koji su omogućili napad. "Učićemo, istražiti, ali sada je vreme za rat", rekao je on.

Američka vojska ne postavlja nikakve uslove za svoju bezbednosnu pomoć Izraelu, rekao je američki ministar odbrane Lojd Ostin, dodajući da Vašington očekuje da će izraelska vojska "raditi prave stvari" u procesuiranju svog rata protiv Hamasa.

Ostin je trebalo da dođe u Izrael u petak i planirao je da se sastane sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom.

Hamas je pozvao Palestince da ustanu u petak u znak protesta zbog izraelskog bombardovanja enklave, pozivajući Palestince da marširaju do džamije Al-Aksa u istočnom Jerusalemu i sukobe se sa izraelskim trupama na okupiranoj Zapadnoj obali.

Izraelski parlament odobrio je Netanjahuovu vanrednu vladu jedinstva kasno u četvrtak, uključujući niz centrističkih opozicionih poslanika, da pokaže ujedinjenu odlučnost zemlje da se bori protiv Hamasa.

Organizacija Human Rights Watch je u četvrtak optužila Izrael da koristi municiju od belog fosfora u svojim vojnim operacijama u Gazi i Libanu, rekavši da upotreba takvog oružja dovodi civile u opasnost od ozbiljnih i dugotrajnih povreda.

Izraelska vojska je saopštila da "trenutno nije upoznata sa upotrebom oružja koje sadrži beli fosfor u Gazi".

Severna Koreja je u petak negirala da je Hamas koristio njeno oružje u napadu na Izrael, rekavši da je tvrdnja izneta u nekim medijskim izveštajima pokušaj Vašingtona da prebaci krivicu za sukob sa sebe na treću zemlju.

Bezbednosni problem

Američki Stejt department počeće od petka da nudi čarter letove za Evropu kako bi pomogao Amerikancima da napuste Izrael ako to žele, saopštila je Bela kuća.

Japan je organizovao čarter let za poletanje iz Tel Aviva u subotu za svoje građane koji žele da napuste Izrael, rekao je novinarima u petak glavni sekretar kabineta Hirokazu Macuno.

Sukob je podstakao neke građanske nemire u Evropi, sa policijom koja koristi suzavac i vodene topove da razbije zabranjeni skup podrške palestinskom narodu. Neke jevrejske škole u Amsterdamu i Londonu su privremeno zatvorene zbog bezbednosnih razloga.

Zvaničnici američkih organa za sprovođenje zakona u Njujorku i Los Anđelesu rekli su da su pojačali prisustvo policije u petak, posebno oko sinagoga i jevrejskih zajednica, ali su neki zvaničnici nastojali da umanje pretnju.

Izvor: EPA-EFE/HAITHAM IMAD

Arapsko-američki komitet za borbu protiv diskriminacije, arapska grupa za zastupanje, saopštila je u četvrtak da su agenti FBI-ja posetili džamije u različitim državama i pojedinim stanovnicima SAD palestinskih korena, nazvavši to "zabrinjavajućim trendom". U Jerusalimu, desetine Izraelaca okupilo se u četvrtak na vojnom groblju Mount Hercl da sahrani svoje mrtve.

"Kada nisi prihvatio moj poziv, znao sam da se boriš svom svojom moći. Kada sam shvatio da si nestao, nisam mogao da zamislim kako će se to završiti", rekao je jedan ožalošćeni.

U glavnom južnom gradu Gaze Khan Iounis, gde su groblja već bila puna, mrtvi su sahranjivani na praznim parcelama, poput porodice Samour, ubijene u sredu uveče u napadu koji je pogodio njihovu kuću.

Palestinski spasilac Ibrahim Hamdan vozio se od jednog mesta do drugog dok je njegov tim pokušavao da izvuče preživele iz kuća uništenih u izraelskim vazdušnim napadima.

"Ovaj rat je surov i ne može se zamisliti", rekao je Hamdan, koji je prošao kroz ponovljene ratove otkako je postao spasilac 2007.

Stanovnici Gaze, uglavnom potomci izbeglica koji su pobegli ili su proterani iz domova u Izraelu pri njegovom osnivanju 1948. godine, pretrpeli su ekonomski kolaps i izraelsko bombardovanje pod blokadom otkako je Hamas preuzeo vlast tamo pre 16 godina.

Palestinski gnev je rastao poslednjih meseci, Izrael je godinama sprovodio najsmrtonosniji napad na Zapadnoj obali, a njegova desničarska vlada govori o zapleni još zemlje. Mirovni proces koji je trebalo da stvori palestinsku državu propao je pre deceniju, za koji palestinski lideri kažu da je stanovništvo ostavilo bez nade, ojačavajući ekstremiste.

(EURACTIV.rs)