Politika

ŠTA SE KRIJE IZA "TAJNE SEDNICE" SB UN? Gutereš najavio moguću istorijsku promenu, javnost kalkuliše zašto je to u igri

Antonio Gutereš je nagovestio da bi format sednice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o KiM u oktobru mogao da bude zatvoren za javnost, a nekoliko je razloga za to

Izvor: EPA-EFE/JUSTIN LANE

Na predstojećoj sednici Saveta bezbednosti UN moglo bi da dođe do presedana, prema onome što smo čuli od generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Antonija Gutereša na predstavljanju izveštaja o radu Unmika na Kosovu i Metohiji. Sednica zatvorena za javnost, koja je pomenuta tom prilikom, bila bi u tom slučaju održana prvi put u istoriji zasedanja ovog tela, a postoji nekoliko razloga za to.

U jeku rasprava članica oko Nagorno-Karabaha, Izraela i Gaze i Banjske i sukoba koji su se dogodili ili traju i dalje, poznavaoci političkih prilika smatraju da je ovakav potez opravdan.

Kako se može videti u izveštaju, postoje dva razloga za moguće zatvaranje vrata sednice i održavanja rasprave daleko od očiju javnosti.

Glavni su duboke podele između pet stalnih članica. U jednom "taboru" su države koje priznaju tzv. Kosovo (SAD, Velika Britanija i Francuska) u drugom one koje ne priznaju nezavisnost (Rusija i Kina) i snažno podržavaju poziciju Srbije.

- Još jedno pitanje oko kog nisu saglasne stalne članice SB UN je pitanje izmene UNMIK-ovog mandata. SAD su tražile okončanje mandata UNMIK-a i smanjenje učestalosti sednica o situaciji na KiM, slično kao i Velika Britanija, dok se Rusija protivi toj ideji i zalaže se za otvorene i redovne sednice SB UN o KiM - naveo je Gutereš.

Poslednju sednicu obeležile oštre rasprave 

Sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN), biće održana 23. oktobra, iako je prvobitno zakazana za 18. oktobar i predsedavaće Brazil.

Poslednja sednica SB o Kosovu održana je 27. aprila a predsedavala je Rusija. Obeležila ju je žestoka rasprava, ministri inostranih poslova Srbije i Kosova, Ivica i Dačić i Donika Gervala Švarc, međusobno su se optužili za neispunjavanje postignutih sporazuma.

Šefica UNIMK-a Karolin Zijade, koja je predstavila izveštaj, pozvala je obe strane na normalizaciju odnosa - da podignu nivo poverenja i smanje zapaljivu retoriku.

(EURACTIV.rs)