Politika

RAT NA BLISKOM ISTOKU NOVI IZAZOV ZA STABILNOST BIH: Hrvati i Srbi podržavaju Izrael, Bošnjacima u fokusu Palestinci

Autor Milena Antonijević

Početak novog rata na Bliskom istoku pokrenuo je i novu rundu podela u BiH koje se opet, kao i kod rata u Ukrajini, odvijaju po etničkim i verskim linijama

Izvor: EPA-EFE/MOHAMMED SABER

Rat Izraela i Hamasa novi je, dosad možda i najteži test, za Bosnu i Hercegovinu koja se nada skorom otvaranju pregovora o ulasku u Evropsku uniju.

Naime, napad Hamasa iz Pojasa Gaze na Izrael u subotu i odgovor Izraela koji je usledio, a koji se dosad sveo na žestoko bombardovanje Gaze, podelio je političare i javnost u BiH. Nažalost, mahom po etničkim linijama.

Rat na Bliskom istoku ponovno deli Mostar

Tako se na Starom mostu u Mostaru u utorak, 10.oktobra, kako su objavili mediji, zavijorila zastava Palestine.

Stari deo grada, u kojem se nalazi i Stari most, u istočnom je delu Mostara u kojem dominira bošnjačko stanovništvo. U tom je delu grada je jaka podrška Palestini.

S druge strane, u zapadnom delu Mostara, u kojem je dominantno hrvatsko stanovništvo, izražena je podrška Izraelu u novom sukobu na Bliskom istoku.

Mostar je tokom rata u BiH 90-ih godina prošlog veka bio podijeljen na zapadni, hrvatski, i istočni, bošnjački dio. Fizičkih podela između dva dela grada više nema, ali su ostale one u glavama ljudi.

Podele i na političkoj sceni

Rat Izraela i Hamasa svoj odraz ima i na političkoj sceni BiH. Tako su hrvatski političari u toj zemlji u novom ratu na Bliskom istoku podržali Izrael, a isti su stav zauzeli i srpski političari.

S druge strane, bošnjački političari su u svojim javnim nastupima znatno neutralniji, a njihove  reakcije se uglavnom svode na opštu osudu rata i nasilja te na isticanje prava i Izraelaca i Palestinaca na svoju državu.

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić ocenila je da je "licemjerno optužiti samo Hamas za situaciju" na Bliskom istoku.

"Za mene je licemerno osuditi samo napad Hamasa na Izrael, a pritom ne osuditi sve što se dešavalo prije i nakon toga. Osuđujem svaki napad, svaki teroristički čin, svako ubistvo nedužnih. Osuđujem ubijanje nedužnih civila, među kojima su deca, žene, nemoćni, stari...", napisala je Karić u utorak na društvenoj mreži X (bivši Twitter).

Ona je dodala kako je emotivno potresla informacija da je Gaza trenutno bez vode i struje te povukla paralelu sa Sarajevom koje je bilo pod opsadom tokom rata u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. godine.

"Moramo biti ljudi i podjednako osuditi svaku nedužnu žrtvu, i u Izraelu i u Palestini", zaključila je Karić u svom statusu na X-u.

(EURACTIV.rs)x