Politika

BAJDEN UPOZORAVA IRAN DA SE NE MEŠA U NAPADE U IZRAELU: "Poruka je jasna-budite oprezni"

Autor Milena Antonijević

Bajden je poslao svog najvišeg diplomatu, Entonija Blinkena na Bliski istok da pokaže trajnu podršku Vašingtona Izraelu i da pokuša da obezbedi oslobađanje zarobljenika, uključujući Amerikance, i spreči izbijanje šireg rata.

Izvor: EPA-EFE/JIM LO SCALZO

Blinken će takođe će posetiti Jordan, ali neće posetiti Zapadnu obalu gde se obično sastaje sa predsednikom Palestinske uprave Mahmudom Abasom.

Govoreći na okruglom stolu lidera jevrejske zajednice u Vašingtonu, Bajden je rekao da njegovo raspoređivanje vojnih brodova i aviona bliže Izraelu treba posmatrati kao signal Iranu, koji podržava islamističke grupe Hamas i libanski Hezbolah.

Jasno smo stavili do znanja Irancima: Budite oprezni", rekao je Bajden.

Iran je verovatno znao da militanti Hamasa planiraju „operacije protiv Izraela", ali su prvi američki obaveštajni izveštaji pokazali da su neki iranski lideri bili iznenađeni napadom grupe iz Gaze bez presedana, tvrde američki izvori.

Iran pak tvrdi nije umešan u napade Hamasa.

Iranski predsednik Ebrahim Raisi i saudijski prestolonaslednik princ Mohamed bin Salman razgovarali su o sukobu u sredu, 11.oktobra, u prvom telefonskom razgovoru između dva lidera od sporazuma između Teherana i Rijada o obnavljanju veza uz posredovanje Kine.

Raisi i saudijski prestolonaslednik razgovarali su o "potrebi da se okončaju ratni zločini protiv Palestine", objavili su iranski državni mediji.

Saudijski prestolonaslednik je „potvrdio da Kraljevina čini sve moguće napore u komunikaciji sa međunarodnim i regionalnim stranama kako bi zaustavila tekuću eskalaciju", saopštila je saudijska državna novinska agencija SPA. Takođe je ponovio da Saudijska Arabija odbija da cilja civile na bilo koji način, dodaje SPA.

Bajden je rekao da je ponovo razgovarao sa Netanjahuom, što je njihov četvrti razgovor u poslednjih nekoliko dana, i rekao mu da Izrael treba da poštuje pravila rata u svom odgovoru protiv Hamasa.

Vašington je takođe rekao da razgovara sa Izraelom i Egiptom o bezbednom prolazu za civile iz Gaze, sa nedostatkom hrane.

Bivši američki predsednik Donald Tramp rekao je svojim pristalicama u sredu da će, ako bude ponovo izabran, „Sjedinjene Države u potpunosti podržati Izrael, porazivši, demontirajući i trajno uništivši terorističku grupu Hamas".

(EURACTIV.rs)