Politika

KLJUČNE PORUKE SA SASTANKA NATO U BRISELU: U fokusu Kosovo i Metohija i bezbednosna situacija posle sukoba u Banjskoj

Prisustvo Kfora na Kosovu je važno, što se videlo kada je nedavno došlo do pojačane napetosti koje je eskaliralo oružanim sukobom između Srba i pripadnika kosovske policije, zaključak je ministara

Izvor: YouTube/screenshot/MILITARY TUBE TODAY

Ministri odbrane NATO su na sastanku kojem je prisustvovao i predsednik Ukrajine Zelenski poručili da kriza na Bliskom istoku neće uticati na njihovu spremnost da nastave vojnu pomoć Ukrajini. U fokusu se našlo i pitanje Kosova i Metohije, a savet ministara odbrane Alijanse pozdravio je jačanje snaga Kfora na KiM posle oružanog incidenta u Banjskoj.

Pomoć Ukrajini u naoružanju trebalo je da bude centralna tema sastanka u sedištu NATO, ali se posle napada Hamasa, na dnevnom redu našla i situacija na Bliskom istoku.

Iznenadna poseta predsednika Zelenskog, objavljena kada je već bio u Briselu doprinela je da se fokus vrati na Ukrajinu.

''Hrabrost ukrajinskih oružanih snaga i odlučnost naroda nas zadivljuju. Bićemo i dalje uz vas i nastaviti sa podrškom jer je to važno i za sve zemlje NATO-a," rekao je generalni sekretar NATO pakta Jens Stoltenberg.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski kaže da će sledeća zima biti veliki izazov.

"Spremni smo, ali će nam biti potrebna podrška lidera i zato sam ja danas ovde. Razgovaraćemo kako da isteramo Rusiju sa naše zemlje jer to je ono što će zaustaviti rat," rekao je Zelenski.

Na sastanku tzv kontakt grupe za odbranu Ukrajine američki sekretar za odbranu najpre je osudio terorističke napade u Izraelu, a zatim najavio novi paket vojne pomoći Vašingtona Kijevu od 200 miliona dolara.

''Paket uključuje municiju za novi sistem protivvazdušne odbrane koji ćemo uskoro isporučiti Ukrajini, artiljerijsku municiju i projektile, oružje za borbu protiv tenkova i ruskih dronova,'' rekao je ministar odbrane SAD Lojd Ostin.

I druge poruke poslate sa sastanka NATO išle su u sličnom pravcu, rat u Ukrajini nije ograničeni regionalni konflikt već pretnja bezbednsti cele Evrope i da će se podrška Kijevu nastaviti dok to bude potrebno. Osim gorućih tema Ukrajine i Izraela, ministri su se oglasili i o situaciju na Kosovu, posle sukoba u Banjskoj.

''Naše prisustvo na Kosovu je važno. Videli smo da je nedavno došlo do pojačane napetosti i zato je važna odluka o povećanom prisustvu Kfora na Kosovu,'' istakao je Stoltemberg.

(EURACTIV.rs)