Politika

DOGOVOR EU I TUNISA: Organizacija ICMPD će upravljati projektima migrantske politike

Autor Milena Antonijević

Međunarodni centar za razvoj migracione politike (ICMPD) upravljaće projektima u Tunisu u okviru Memoranduma o razumevanju između EU i Tunisa (MoR), rekli su iz ICMPD-a za Euractiv.

epa05994983 Some of 1449 migrants who travelled to Naples via the humanitarian 'Vos Prudence' ship, operated by the Doctors Without Borders organization, during landing operations at Naples' harbor, Italy, 28 May 2017. The migrants were rescued from twelve different barges in just twelve hours in the Mediterranean Sea. The ship has a capacity for 600 people. EPA/CESARE ABBATE
Izvor: CESARE ABBATE/ANSA

„Očekujemo da će novi projekti uskoro doći kao posledica memoranduma, ali trenutno se fokusiramo na trenutne projekte koje imamo na terenu", potvrdila je za Euractiv menadžer projekta ICMPD-a za Tunis Donja Smida na dvodnevnoj konferenciji o migracijama ICMPD-u Beču

ICMPD je međunarodna organizacija koja radi sa 20 država članica u Evropi i za EU i deluje u oko 90 zemalja širom sveta, podržavajući sprovođenje vladinih politika u oblasti migracija. Organizacija je odigrala značajnu ulogu u sprovođenju širokog spektra projekata koje finansira EU i bavi se trećim zemljama u oblasti migracija, od kojih su neke bile pod velikim političkim pritiskom.

ICMPD je dobio finansijska sredstva za pomoć u implementaciji nekih delova sporazuma između EU i Turske iz 2016. o zadržavanju tražilaca azila iz Sirije, rekao je za Euractiv menadžer projekta ICMPD za Tursku Tamer Kilić.

U Turskoj, ICMPD radi na socijalnoj integraciji tražilaca azila u privatnom sektoru i na univerzitetima, obučava obalsku stražu, omogućava dobrovoljni povratak i upravlja projektima radne i legalne migracije, rekao je Kilić.

Memorandum o razumevanju između EU i Tunisa (MoR) potpisali su sredinom jula predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, italijanska premijerka Đorđa Meloni, holandski premijer Mark Rute i predsednik Tunisa Kajs Sajed. U njemu je predstavljena opšta posvećenost EU da ulaže u različite projekte u Tunisu, na primer, za sprovođenje upravljanja granicama i jačanje infrastrukture kao što su projekti podmorskih kablova, u zamenu za podršku Tunisa za kontrolu migranata.

ICMPD tekući projekti u Tunisu

Organizacija već upravlja projektima u Tunisu, fokusirajući se na upravljanje, modernizaciju, izgradnju nove infrastrukture i profesionalizaciju u oblasti migracija, potvrdio je Smida za Euractiv.

„Radimo sa tuniskim vlastima, kao što su bezbednosne snage koje su uključene u upravljanje migracijama", rekao je menadžer projekta, dodajući da se ICMPD fokusira na obuku vlasti kako bi unapredili svoje veštine i znanje o ovom pitanju.

Na primer, ICMPD trenutno sprovodi treću fazu projekta započetog 2015. godine sa fokusom na upravljanje granicom i pružanjem smernica kroz obuku.

„Otvorićemo centar u jugozapadnom gradu Naftahu tuniskom gradu blizu granice sa Alžirom, zajedno sa tuniskim ministarstvom finansija, da organizujemo obuku o carini 17. novembra", rekao je menadžer projekta.

Takođe, krajem novembra će biti otvoren centraJoš jedan centar na severozapadu zemlje, u partnerstvu sa tuniskim ministarstvom unutrašnjih poslova.

Još jedan projekat od 13,5 miliona evra koji finansira EU, a započet je u januaru 2023. Zove se „Zgrada akademije" i sprovodi zajedno sa nemačkom saveznom policijom, rekao je Smida za Euractiv.

„Projekat se fokusira na izgradnju škola za obalsku stražu", objasnio je menadžer projekta.

Dok bi sredstva pokrivena sporazumom između EU i Tunisa trebalo da stignu u Tunis pre kraja godine, političke tenzije između EU i Tunisa mogle bi da dovedu do odlaganja implementacije.

Vlada Tunisa je u jesen 2023. odložila neke sastanke sa vlastima EU i zabranila delegaciji Evropskog parlamenta ulazak u zemlju.

Tenzije su se intenzivirale 2. oktobra, kada je Sajed izjavio da će zemlja odbiti sredstva EU koja su „u dobrotvorne svrhe", u vezi sa plaćanjem prethodno dogovorenih sredstava.

Komesar za proširenje i susedstvo Oliver Varhelji javno je odgovorio Saiedu da je Tunis slobodan da vrati upravo prebačenih 60 miliona evra, sredstva koja su bila u okviru šeme EU za podršku oporavku od Covid-19.

(EURACTIV.rs)