Politika

VOLODIMIR ZELENSKI OPTUŽIO RUSIJU: Kakav interes imaju od rasplamsavanja rata na Bliskom istoku?

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski ocenio je da je u interesu Rusije da podstakne rat na Bliskom istoku kako bi oslabio globalno jedinstvo.

Izvor: EPA-EFE/PEPE TORRES

Ukrajinski predsednik Zelenski u video obraćanju objasnio je zašto je Rusiji u interesu da, kako kaže, rasplamsa rat na Bliskom istoku.

"Na osnovu dostupnih, veoma jasnih informacija, u interesu je Rusije da rasplamsa rat na Bliskom istoku kako bi se stvorio novi izvor bola i patnje koji bi oslabio globalno jedinstvo, stvorio podele i pomogao Rusiji da podriva slobodu u Evropi", rekao je Zelenski u svom noćnom video obraćanju.

Zelenski je rekao da ruski propagandisti "slave" razvoj događaja i da Iran, koji je opisao kao saveznika Moskve, otvoreno podržava one koji napadaju Izrael.

"Sve ovo predstavlja mnogo veću pretnju nego što svet trenutno percipira", rekao je Zelenski.

Kako je dodao, poznato je kako se ovoj pretnji suprostaviti.

"I znamo kako da se suprotstavimo ovoj pretnji. Spremamo neophodne mere. Što je najvažnije, mi se zalažemo za neophodnost maksimalnog globalnog jedinstva".

Zelenski je u nedelju u razgovoru sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom rekao da je Ukrajina Wsolidarna sa Izraelom, koji trpi drzak napad velikih razmera".

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da Moskva razgovara i sa Izraelom i sa Palestincima o rešenju sukoba.

Upitan o tvrdnji palestinskog ambasadora u Moskvi da će palestinski lider Mahmud Abas uskoro posetiti Moskvu, Peskov je rekao da je poseta planirana pre rata i dodao da će datum posete tek biti određen.

Peskov je odbacio tvrdnju ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog da je u interesu Moskve da izazove rat na Bliskom istoku kao "potpuno neosnovanu".

(EURACTIV.rs)