Politika

PREOKRET U PREGOVORIMA O NOVOJ VLADI CRNE GORE: Konačni ishod do kraja nedelje

Autor Milena Antonijević

Kako prenosi RTCG, mandatar za sastav nove Vlade Crne Gore, Milojko Spajić ponudio je listi "Za budućnost Crne Gore" mesto predsednika parlamenta u zamenu za podršku manjinskoj vladi.

Izvor: EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

Kako Demokratska Crna Gora nije pristala da glas koji bi presudio za izbor nove vlade dođe od predsednika DUA Mehmeda Zdenke, koji je na junskim izborima bio na listi DPS-a, došlo je do izmena taktike u pregovorima.

Prema saznanjima RTCG, mandatar Milojko Spajić ponudio je savezu "Za budućnost Crne Gore" (ZBCG) mesto predsednika Skupštine i 40 odsto po dubini u zamenu za podršku manjinskoj vladi, što nije neprihvatljivo ni manjinama. Njima ne smeta da sa ZBCG prave vlast pod uslovom da ne participaciju u novoj vladi.

Ovakvom kombinatorikom, iz igre bi ispale Demokrate i GP URA koji bi prešle u opoziciju sa DPS-om.

Ponuda je na stolu, a koalicija "Za budućnost Crne Gore" na potezu.

Spajiću je Predsedništvo dalo rok do petka da ih izvesti da li može da formira Vladu ili ne pa će zbog ZBCG morati da se odredi u odnosu na ponudu u naredna dva dana.

U ZBCG su, kako saznaje RTCG, odlučni da se DPS-u nikako ne sme dozvoliti povratak na vlast, pa ni kroz manjinsku podršku Vladi, tako da će ozbiljno razmotriti sve mogućnosti pre definitivne odluke.

(EURACTIV.rs)