Politika

FICO NASTAVLJA SA VREĐANJEM NOVINARA: Pre izbora njegova stranka prednjačila u napadima na medije na društvenim mrežama

Autor Milena Antonijević

Slovačka populistička Socijalistička partija Smer objavila je talas negativnih objava usmerenih na novinare na društvenim mrežama u mesecimaa koji su prethodili vanrednim izborima u Slovačkoj na kojima je pobedila partija Roberta Fica.

Izvor: EPA-EFE/JAKUB GAVLAK

Prema Istraživačkom centru Jan Kuciak, partija bivšeg premijera Fica objavila je 174 objave na društvenim mrežama u koje su bile usmerene na novinare uoči izbora početkom oktobra.

Drugi najveći broj negativnih objava usmjerenih na novinare dala je krajnje desničarska stranka Republika, koja je objavila 51 objavu.

Ficovi sukobi sa novinarima nisu ništa novo, a on je čak bio primoran da podnese ostavku na svoj drugi premijerski mandat nakon ubistva istraživačkog novinara Jana Kucijaka i njegove verenice. Kuciak je istraživao korupciju u Ficovoj vladi u vreme njegovog ubistva.

Godine 2022, dok je bio u opoziciji, Fico je u više navrata izjavljivao da su novinari „organizovana kriminalna grupa sa ciljem razbijanja slovačke državnosti" i pozivao slovačku policiju da ih istraži, dodatno podgrevajući nelagodnost u redovima evropske socijalističke grupe u Evropskom parlamentu (S&D).

Političar sa najviše interakcija na objavama u kojima se pominju novinari bio je Robert Fico. Njegove objave su imale 227.140 interakcija, što je otprilike četvrtina svih reakcija", navodi se u studiji.

Dve od najpopularnijih postova su snimci na kojima on vređa novinare France 24 i Dojče vele.

Što više stranih novinara pošaljete na nas, bićemo čvršći u svojim stavovima i mišljenjima", napisao je Fico ispod snimka nemačkog novinara koji ga je pitao zašto promoviše rusku propagandu.

Fico je takođe koristio Facebook-ove promotivne alate da poveća svoje objave. Prema studiji, Smer je platio da se njihove objave koje ciljaju na novinare prikazuju više od 1,5 miliona ljudi.

Sveukupno, političari iz svih analiziranih partija bili su negativni prema novinarima u 64,3% postova. Još 31,61% postova bilo je neutralno, a samo 4% je bilo pozitivno.

Pred izbore, Reporteri bez granica pozvali su stranke da sprovedu preporuke EU o zaštiti novinara i borbi protiv SLAPP tužbi. Šest stranaka se odazvalo na ovaj otvoreni poziv, ali Smer „nije uspeo da odgovori čak ni nakon ponovljenih zahteva mejlom". Nevladina organizacija je takođe kritikovala Smer zbog bojkota najveće slovačke televizije Markiza.

Na konferenciji za novinare nakon pobede na izborima, Fico je značajno promenio ton i rekao da želi da ima „normalan i prijatan radni odnos" sa novinarima. Ali u svom najnovijem postu na Fejsbuku, Fico se vratio na svoje stare načine kritikovanja velikih medija zbog izveštavanja o „homoseksualcima i tri kupatila" i hvale „alternativnih" medija.

(EURACTIV.rs)