Politika

DIREKTOR KANCELARIJE ZA KIM: Srbija nije učestvovala u nedavnim tragičnim događajima u Banjskoj

Autor Milena Antonijević

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju i pregovarač Beograda u dijalogu sa Prištinom Petar Petković u Briselu održao radni sastanak za ambasadore, predstavnike država članica EU, Evropske komisije i Evropske spoljonopolitičke službe.

Izvor: Pink/PrintScreen

Petković ih je tokom sastanka detaljno informisao o aktuelnoj političko-bazbednosnoj situaciji na Kosovu i Metohiji, sa posebnim osvrtom na tok dijaloga i poslednje tragične događaje u Banjskoj.

Tokom dva i po sata prezentacije i otvorene diskusije Petković je preneo prisutnim diplomatama da Beograd, sa predsednikom Republike Aleksandrom Vučićem na čelu, sve čini da sačuva mir i stabilnost i da Srbija ni na koji način nije želela, niti je učestvovala u nedavnim tragičnim događajima u Banjskoj.

On je istakao da je neophodna objektivna i nepristrasna istraga pomenutih događaja, s obzirom na činjenicu da Priština brojnim dezinformacijama i neistinama pokušava da označi Srbiju kao krivca, stoji u saopštenju na sajtu Vlade. 

Beograd je, u okviru prezentacije, brojnim dokumentima, fotografijama, video-snimcima demantovao laži Prištine i izneo dokaze koji jasno pokazuju da je Priština koren svih problema.

Delegacija Srbije je podsetila na brojne incidente i napade od strane Prištine čija su meta isključivo Srbi, istakavši da je jedini krivac nepodnošljive situacije koja je rezultirala događajima od 24. septembra Aljbin Kurti, koji je politikom terora i institucionalnog nasilja nad srpskim narodom na severu Kosova i Metohije doveo do tragičnih događaja.

Petković je podsetio na to da je Beograd poslednjih godinu dana intenzivno upozoravao kompletnu međunarodnu javnost na to da će situacija na terenu dodatno da eskalira ukoliko Zapad ne izvrši snažan pritisak na Aljbina Kurtija.

On je ponovio zahtev da Kfor u potpunosti preuzme ulogu u zaštiti Srba na severu Kosova i Metohije i zameni takozvanu kosovsku policiju, koju srpski narod doživljava isključivo kao okupacionu silu.

Jedini put napred je kroz momentalnu deeskalaciju i povlačenje „kosovske policije" sa severa Kosmeta, kao i kroz nastavak dijaloga i konkretne korake ka formiranju Zajednice srpskih opština (ZSO), preneo je Petković.

On je podsetio na to da Priština punih deset godina odbija da formira Zajednicu srpskih opština, a da umesto kolektivnih i individualnih prava koja im garantuje prvi briselski sporazum, Priština nad Srbima sprovodi etničko čišćenje.

Radni sastanak je održan u prostorijama Misije Republike Srbije pri Evropskoj uniji, a uz učešće direktora Kancelarije za koordinacione poslove u pregovaračkom procesu s Privremenim institucijama samouprave u Prištini Milana Ravića i otpravnika poslova Misije Republike Srbije pri EU Danijela Apostolovića.

(EURACTIV.rs)