Politika

SA PUTINOM SE NE PRAVE KOMPROMISI: Zelenski odlučan - "Nećemo dati nijedan deo teritorije Rusiji"

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Sa Vladimirom Putinom se ne prave kompromisi, rekao je Volodimir Zelenski u intervjuu. Ukrajina neće Rusiji dati nijedan deo teritorije, "jer bi se onda samo vraćala po još".

Izvor: EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski dao je intervju za "BBC News" i naglasio da se Ukrajina ne bi odrekla nijednog dela teritorije u mogućem mirovnom dogovoru sa Rusijom. Sa Vladimirom Putinom se ne prave kompromisi, rekao je on.

Ruska invazija na Ukrajinu traje već godinu dana, a Zelenski je odbacio mogućnost da se odrekne dela teritorije u korist Rusije, rekavši da bi to samo dovelo do daljih napada.

"Bilo kakvi kompromisi oko teritorija oslabili bi nas kao državu. Ne radi se o samom kompromisu, zašto bismo oko toga strahovali? U životu postoji milion kompromisa. Ali je pitanje, s kim se on sklapa? Kompromis sa Putinom? Ne. Zato što ne postoji nikakvo poverenje. Rusija bi nastavila da se vraća po još", rekao je on.

Zelenski je rekao i da prolećna ofanziva Rusa, o kojoj su ukrajinski zvaničnici upozoravali, već traje.

"Ruski napadi već se odigravaju iz više pravaca", kazao je on.

Ukrajinski predsednik komentarisao je i izjave beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka, koji je izjavio da njegova zemlja neće slati vojsku u Ukrajinu, ako ne bude bila napadnuta.

"Nadam se da se Belorusija neće pridružiti ratu. Ali ako se pridruži, borićemo se i preživećemo. Bila bi ogromna greška kada bi se Rusiji dozvolilo da koristi Belorusiju kao poligon za postavljanje napada", rekao je on.

(EURACTIV.rs)