Politika

EVROPSKA KOMISIJA TUŽI POLJSKU: Evropski sud pravde će odlučiti, kazna može da bude ogromna

Autor Milena Antonijević

Evropska komisija će tužiti Poljsku Evropskom sudu pravde zbog osporavanja primata prava EU, koje je doneo Ustavni sud te zemlje u dve presude 2021.godine.

Izvor: EPA/PAWEL SUPERNAK

Dve presude „direktno su dovele u pitanje primat prava EU i odredbe ugovora EU“, navodi se u saopštenju Komisije.

Izvršna vlast EU je dodala da uprkos tome što je u procesu dijaloga sa Poljskom od decembra 2021. godine, „poljski odgovor se ne bavi zabrinutostima komisije“, što je navelo da slučaj preda ESP-u, vrhovnom sudu EU.

Komisija je takođe navela da „Ustavni sud više ne ispunjava uslove nezavisnog i nepristrasnog suda prethodno ustanovljenog zakonom zbog nepravilnosti u procedurama imenovanja troje sudija i izboru njegovog predsednika”.

Sudski spor je kulminacija dugotrajnog spora o vladavini prava između Brisela i Varšave i odnosi se posebno na dve presude poljskog ustavnog suda, u julu i oktobru 2021., koje su dovele u pitanje primat prava EU nad nacionalnim pravom.

Ustavni sud je presudio da su delovi ugovora EU nekompatibilni sa poljskim ustavom, dovodeći u pitanje jedan od osnovnih principa prava EU, koji kaže da zakoni EU imaju prednost nad protivrečnim nacionalnim zakonima.

„Ugovor o EU je podređen ustavu u poljskom pravnom sistem i, kao i svaki deo poljskog pravnog sistema, mora biti u skladu sa ustavom“, rekao je sudija Bartlomijej Sočanski.

„U Poljskoj je najviši pravni akt ustav i svi evropski propisi koji su na snazi u Poljskoj moraju biti u skladu sa ustavom“, dodao jeJaroslav Kačinjski., lider stranke PiS.

Izvršna vlast EU je prvi put pokrenula postupak za kršenje zakona protiv Poljske u decembru 2021, što je potez koji je Mateuš Moravjecki, poljski premijer, odbacio kao „politizovan“.

Brisel je u sporu zadržao 35,4 milijarde evra sredstava za oporavak od COVID-19 i postavio prekretnice u pitanjima kao što su nezavisnost pravosuđa i zelena energija koje Varšava mora da ispuni da bi dobila novac.

Prošle nedelje, poljski poslanici usvojili su nove zakone za reformu pravila o vetroelektranama i, što je još spornije, davanje ovlašćenja Vrhovnom upravnom sudu zemlje da rešava disciplinske slučajeve sudija umesto spornog veća Vrhovnog suda, za šta kritičari kažu da je korišćeno da se kazne sudije koje su kritički nastrojene prema vladinim reformama pravosuđa.

Nacionalistička vlada koju predvodi PiS suočava se sa izborima ove jeseni, a poslednjih meseci je njena prednost u anketama u odnosu na široki liberalni opozicioni tabor tesna.

„Svako u EU treba da uživa osnovne principe i prava pravnog poretka EU, uključujući pravo na sud koji je nezavisan prema zakonu EU“, napisao je na Tviteru Didije Rejnders, komesar EU za pravosuđe.

Evropski sud pravde sa sedištem u Luksemburgu ima mogućnost da izriče dnevne kazne Varšavi ako se složi sa Evropskom komisijom. Već je izrekla dnevne kazne Poljskoj u još dva slučaja u vezi sa sporovima o vladavini prava, koje iznose 1,5 miliona evra dnevno.

(EURACTIV.rs)