Politika

IZRAEL SE SPREMA ZA DUG I TEŽAK RAT: Netanjahu se oglasio nakon konsultacija sa sigurnosnim službama, obećao osvetu

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Izrael se sprema za dug i težak rat, uz talačku krizu bez presedana, izjavio premijer Benjamin Netanjahu.

Izvor: EPA-EFE/JUSTIN LANE

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu rekao je da se zemlja "upušta u dug i težak rat" jer se suočava sa krizom talaca bez presedana nakon što su palestinski militanti izveli iznenadni kopneni, morski i vazdušni napad iz Gaze, ubili stotine i infiltrirali se na teritoriju Izraela.

Iznenadni napadi Hamasa doveli su do najsmrtonosnijeg dana u decenijama za Izrael i usledili su nakon višemesečnog porasta nasilja između Palestinaca i Izraelaca sa decenijama dugim sukobom koji se sada nalazi na nepoznatoj i opasnoj novoj teritoriji.

Izraelska političko-bezbednosna vlada sastala se kasno u subotu i donela "seriju operativnih odluka sa ciljem da se dovedu do uništenja vojnih i vladinih kapaciteta Hamasa i Palestinske vlasti, na način koji bi negirao njihovu sposobnost i želju da ugroze i nanesu štetu građani Izraela u godinama koje dolaze", navodi se u saopštenju kabineta izraelskog premijera.

Netanjahu je obećao "snažnu osvetu" palestinskoj militantnoj grupi Hamas nakon njenog napada bez presedana na Izrael koji je, kako se činilo, zatekao ceo izraelski vojni i obaveštajni aparat nespremne u jednom od najgorih bezbednosnih propusta u zemlji.

Tokom subote i nedelje, Hamas je lansirao hiljade raketa iz pojasa Gaze u Izrael, direktno pogađajući više lokacija u zemlji, uključujući Tel Aviv, dok su naoružane terorističke grupe ulazile u Izrael i infiltrirali se u vojne baze, gradove i farme, pucajući na civile i uzimajući taoce.

Najmanje 300 Izraelaca je ubijeno, rekao je izraelski zvaničnik za CNN, a više od 1.500 je povređeno, javili su izraelski mediji.

(EURACTIV.rs)