Politika

MAJA SANDU JE TRN U OKU RUSIJI I VAGNERU: Predsednica Moldavije o planiranom državnom udaru

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Predsednica Moldavije u intervjuu za "Fajnenšel tajms" pričala o planovima Vagnera za državni udar protiv nje.

Izvor: EPA/EFE/Dumitru Doru

Proevropska predsednica Moldavije Maja Sandu rekla je da je ruska paravojna snaga Vagner glavna snaga iza pokušaja da se podstakne državni udar protiv nje. Sandu, koju je intervjuisao "Fajnenšel tajms" tokom samita Evropske političke zajednice Evropske unije u Španiji, rekla je da Vagnerov pokojni lider Jevgenij Prigožin stoji iza pokušaja da se ona svrgne.

Ona je takođe rekla da je Moskva ostala angažovana u pokušajima da destabilizuje zemlju koja se nalazi između Ukrajine i Rumunije, članice EU, posebno usmeravanjem novca u Moldaviju za podmićivanje birača na lokalnim izborima koji će biti održani u novembru.

"Informacije koje imamo su da je to bio plan koji je pripremio Prigožinov tim", rekao je Sandu za "Fajnenšel tajms" u vezi sa navodnim pučem, dodajući da grupa pokušava da podstakne antivladine proteste, koji se periodično održavaju od prošle godine, da postanu nasilni.

"Situacija je zaista dramatična i moramo da se zaštitimo", rekla je predsednica Moldavije.

Sandu je u februaru optužila Rusiju da je planirala državni udar protiv vlade Moldavije iskorišćavanjem protesta, da planira da upotrebi strane sabotere da sruši rukovodstvo njene zemlje, spreči je da se pridruži EU i instrumentalizuje je u ratu protiv Ukrajine.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova odbacilo je takve tvrdnje i prethodno je optužilo Moldaviju da sledi antirusku agendu.

Ona i drugi lideri ukazuju na dugogodišnji pritisak na zemlju, posebno u pogledu cena i plaćanja ruskih energenata. Moskva takođe vrši uticaj kroz prorusku separatističku enklavu, Pridnjestrovlje, na istoku Moldavije.

Izvor: EPA-EFE/ANTONIO PEDRO SANTOS

Prigožin, čiji su plaćenici igrali glavnu ulogu u zauzimanju delova istočne Ukrajine za Rusiju u protekloj godini, pokrenuo je kratku pobunu protiv lidera Kremlja Vladimira Putina u junu. Poginuo je u avionskoj nesreći dva meseca kasnije.

"Rusija će pojačati pritisak na Moldaviju. Pokušali su sa energijom i nisu uspeli. Pokušali su da sruše vladu i nisu uspeli. A sada pokušavaju da se masovno mešaju u naše izbore, koristeći mnogo novca", upozorila je ona.

Parlament Moldavije je ove nedelje preduzeo korake da spreči saveznike odbeglog biznismena Ilana Šora da učestvuju na izborima. Šor je u aprilu u odsustvu osuđen na 15 godina zatvora zbog prevare, a njegovu stranku zabranio je Ustavni sud. Parlament Moldavije je započeo korake da spreči članove zabranjene proruske partije Šor (Sor) da učestvuju na lokalnim izborima za druge stranke ili kao nezavisni kandidati.

Partija Sanduove PAS ima većinu u parlamentu, ali se suočava sa konkurencijom u malim i velikim gradovima protiv njene proevropske politike širom zemlje od 2,5 miliona stanovnika.

Sandu je rekla da su obaveštajne službe Moldavije otkrile najmanje 20 miliona evra ruskih finansija koje dolaze u zemlju i sugeriše da je prava cifra veća.

Moldavci, rekla je ona, ulaze u zemlju sa "bankovnim karticama koje su izdate u Dubaiju... oni samo dele hiljade kartica ... bankovnih kartica ljudima koje su hteli da podmite".

Moldavska policija je ranije saopštila da je zaplenila hiljade bankovnih kartica izdatih u Dubaiju, namenjenih da budu predate Šorovim saveznicima.

"Umesto kofera ili crnih torbi punih gotovine, sada su u igri bankovne kartice. Govorimo o pranju novca, mnogo težem zločinu", rekla je novinarima Veronika Dragalin, šef moldavskih antikorupcijskih tužilaca.

(EURACTIV.rs)