Politika

OBRT OKO ULASKA ŠVEDSKE I FINSKE U NATO: Jedna zemlja će ući prva, oglasio se i generalni sekretar alijanse

Autor Milena Antonijević

Finska i Švedska odustale su od zajedničkog pristupa članstvu u NATO-u i dogovorile se da će se Finska prva pridružiti, preneo je Iltalehti.

Pozivajući se na neimenovane izvore, Iltalehti piše da je Švedska dala Finskoj „dozvolu" da prva pristupi NATO, u slučaju da Turska i Mađarska ratifikuju sporazum Finske, a da Švedska sačeka.

Ipak, Finska i Švedska će se međusobno dogovarati o svojim NATO procesima, dok je Švedska ponudila političku podršku ako postane očigledno da bi Finska mogla brže do članstva.

Zajednička nastojanja Finske i Švedske za članstvo u NATO odlagana su već neko vreme, posebno zbog zahteva Turske prema Švedskoj, uključujući deportaciju navodnih „terorista" i gnev zbog spaljivanja Kurana u blizini turske ambasade.

Osim toga, Jens Stoltenberg, generalni sekretar NATO, upitan je u Briselu je da li bi pristupanje obe zemlje NATO različitim tempom bilo prihvatljivo.

Stoltenberg je rekao da istovremene ratifikacije zaista neće biti „neophodne" za vojnu alijansu.

„Važno je da obe zemlje budu primljene što je pre moguće", dodao je on.

Nakon Stoltenbergove formulacije, Mati Pesu, istraživač Finskog instituta za međunarodne odnose, napisao je na Tviteru da se „signal koji dolazi iz NATO promenio".

(EURACTIV.rs)