Politika

PROBLEM NA SEVERU KOSOVA NEMA VEZE SA IZBORIMA: Kurti optužio Beograd za “podržavanje kriminala”

Autor Milena Antonijević

Aljbin Kurti, premijer privremenih institucija u Prištini izjavio je da glavni problem sa kojim se sever Kosova suočava nije ostavka Srba u institucijama i neodržavanje izbora, već nezakonitost i kriminalne strukture.

Izvor: EPA-EFE/FILIP SINGER

Kosovska policija je tokom vikenda izvršila raciju u tri laboratorije za uzgoj droge u opštini Severna Mitrovica sa srpskom većinom i izvršila nekoliko hapšenja. U januaru 2022. policija je zaplenila stotine ilegalnih mašina za rudarenje bitkoina koje su koristile sporazum da srpske opštine dobiju besplatnu energiju, a u maju 2022. policija je zaplenila više od 10.000 biljaka kanabisa.

„Glavni problem na severu nije neodržavanje izbora, već vladavina prava, ustavnost, nelegalne strukture transformisane u kriminalne bande koje finansijski i politički podržava Beograd“, izjavio je Kurti.

On je i ranije izjavljivao da probleme na severu koji se često prelivaju u blokade puteva, napade na vlasti i druge incidente, izazivaju “kriminalne bande koje podržava Beograd”. Vlada Srbije navodi da to nije tačno, i da Priština pokušava da protera Srbe sa severa Kosova.

Na temu izbora, Kurti je rekao “Izbori se moraju održati, ali oni takođe moraju biti slobodni i pošteni, danas više nego ikada. Srbi su u opasnosti od beogradskih struktura, zato delim zabrinutost sa vama što izbori nisu održani”, naglasio je on.

Trebalo je da izbori budu održani 18. decembra prošle godine u opštinama sa srpskom većinom Zvečan, Leopsavić, Zubin Potok i Severna Mitrovica nakon što su predstavnici masovno podneli ostavke u znak protesta zbog planova Prištine da zabrani registarske tablice. Srbi su postavili blokade, što je dovelo do zatvaranja nekoliko graničnih prelaza.

Situacija se dodatno pogoršala pošto su izbori odloženi, a srpski policajac Dejan Pantić uhapšen zbog optužbi da je izvršio napad na prostorije Centralne izborne komisije. On je, zatim, osuđen na kućni pritvor, što je znatno smanjilo tenzije, ali je prošlo još mesec dana pre nego što su blokade puteva uklonjene.

(EURACTIV.rs)