Politika

ZELENSKI POZVAO DA SE RUSIJI UVEDU NOVE SANKCIJE: EU rat smatra kontinuiranom pretnjom po Evropu

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski pozvao je na uvođenje novih sankcija Rusiji.

Izvor: EPA-EFE/Johanna Leguerre/Handout

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozvao je ministre spoljnih poslova EU, okupljene u Kijevu, na uvođenje nove runde sankcija Rusiji i poručio da pobeda Ukrajine u ratu sa Rusijom zavisi od saradnje sa Evropskom unijom. Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj obećao je kontinuiranu vojnu podršku Ukrajini. .

Podrška Evropske unije Ukrajini je trajna, rekao je u ponedeljak visoki zvaničnik Unije nakon što su se najviši zvaničnici EU okupili u Kijevu da razgovaraju o ratu.

"Naša podrška ne zavisi od napretka jednog dana. To je stalna, strukturirana podrška jer se suočavamo sa egzistencijalnom pretnjom za Evropu", rekao je Žozep Borelj na konferenciji za novinare, prenosi ukrajinska državna novinska agencija Ukrinform. 

Govoreći pored Borelja, ukrajinski ministar spoljnih poslova Dimitro Kuleba rekao je da bi pregovori o članstvu Ukrajine u EU trebalo da počnu pre kraja godine, dodajući da je pristupanje Kijeva bloku "samo pitanje vremena".

Nemački ministar spoljnih poslova je takođe u ponedeljak rekao da budućnost Ukrajine "leži u Evropskoj uniji" i pohvalio Kijev zbog tekućih reformi pod uslovima koje je EU postavila za članstvo. Oni uključuju akciju protiv korupcije i pranja novca, slobodu medija i zaštitu manjina.

(EURACTIV.rs)