Politika

VUČEVIĆ I MOJSILOVIĆ O DEŠAVANJIMA NA KIM: Poštujemo Rezoluciju 1244, vojska spremna za naređenja predsednika Vučića

Vojska će, ukoliko dobije naredbu da njene jedinice uđu na teritoriju KiM, kao deo Republike Srbije, takav zadatak izvršiti efikasno, profesionalno i uspešno, istakao je Vučević i napomenuo da će Srbija učiniti sve da do toga ne dođe.

Izvor: Ministarstvo odbrane (mod.gov.rs)

Vojska Srbije nikada nije pogazila Rezoluciju 1244 i Vojno-tehnički sporazum iz Kumanova, poručio je ministar odbrane Srbije Miloš Vučević na konferenciji povodom dešavanja na KiM i optužbi na račun Beograda, dok se načelnik Generalštaba Milan Mojsilović osvrnuo na navode da se na vojnim poligonima organizovala obuka za civile te i to oštro demantovao.

Vojska će, ukoliko dobije naredbu da njene jedinice uđu na teritoriju KiM, kao deo Republike Srbije, takav zadatak izvršiti efikasno, profesionalno i uspešno, istakao je Vučević i napomenuo da će Srbija učiniti sve da do toga ne dođe. 

Podsetio je da je Srbija prethodnih meseci i godina, a posebno od dolaska Aljbina Kurtija na čelo administarcije u Prištini, upozorila međunarodnu javnost na pritisak i šikaniranje i fizički progon srpskog naorda na KiM.

Komentarišući najnoviju situaciju nakon sukoba u Banjskoj, ministar je rekao da se Beograd bavi samo činjenicama. U tom kontekstu naveo je da se saradnja Vojske Srbije i Kfora odvijala korektno.

"Saradnja Ministarstva odbrane sa Kforom je dobra i kontinuirana, teče u skladu sa Rezolucijom 1244 i u skladu sa Sporazumom iz Kumanova, svakdonevna je i traje godinama", rekao je Vučević.

Ministar je istakao i da svih ovih godina trupe Kfora nisu prešle na teritoriju Centralne Srbije, niti je bez dozvole, odnosno u dogovoru sa Kforom, VS prešla administrativnu liniju - u skladu sa Rezolucijom 1244 i Kumanovskim sporazumom.

Izvor: Opština Stari grad

“Nikada se do sada nije desilo da VS na bilo koji način pogazi ove dokumente i naruši komunikaciju sa Kforom“, rekao je Vučević.

“Ukoliko Vojska Srbije dobije takvu naredbu od predsednika Republike Srbije kao vrhovnog komandanta, da njene jedinice uđu na teritoriju KiM kao deo Republike Srbije, VS će takav zadatak izvršiti efikasno, profesionalno i uspšeno. A i tada bi to prethodno najavili komandi Kfora, ne bi radili ništa iza leđa", napominje ministar.

Ističe da Srbija smatra da je važno da Kfor ima što značajniju ulogu na KiM, posebno u sredinama gde živi srpski narod.

"VS smatra da je korisno obezbediti veće prisustvo jedinica Kfora na KiM, pre svega u sredinama gde Srbi žive i da bi to bar u jednoj meri popravilo bezbednost našeg naroda na KiM, rekao je Vučević.

Mojsilović: Radoičić nije bio na vojnoj obuci na Pasuljanskim livadama

General Milan Mojsilović, načelnik Generalštaba Vojske Srbije rekao je da Milan Radoičić nije učestvovao na obuci na Pasuljanskim livadama, nije ispalio nijedan metak i nijednu granatu, niti prisustvovao bilo kakvim aktivnostima.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

"U par navrata prethodnih godina, pozivan je na vežbe, ali se na iste nije odazivao, a šta Radoičić radi na privatnom imanju, nije stvar Vojske Srbije", istakao je Mojsilović.

Mojsilović se osvrnuo i na saopštenje iz Vašingtona i Brisela koje se, kako je rekao, odnosi na prekomerno angažovanje Vojske Srbije u zahvatu administrativne linije.

"U navedenom saopštenju izražen je visok nivo zabrinutosti brojnim stanjem tehnike i ljudstva Vojske Srbije koja je angažovana u zahvatu administrativne linije i na pravcima koji izvode sa teritorije Kosova i Metohije u centralni deo Republike Srbije", istakao je Mojsilović.

Kaže da, u skladu sa naređenjima vrhovnog komandanta, nije bilo podizanja borbene gotovosti Vojske Srbije, već isključivo pojačanog prisustva i angažovanja jedinica u kopnenoj zoni bezbednosti i u zahvatu administrativne linije.

"Nakon izbijanja bezbednosne krize, Vojska Srbije, poštujući i sprovodeći naređenja, podigla je prisustvo u zahvatu Kopnene zone bezbednosti. Već 25. septembra, 8.350 je bila brojna veličina angažovanih pripadnika, ne samo za obezbeđenje administrativne linije u Kopnenoj zoni bezbednosti, već i u sastavima jedinica koje lociraju i razmeštene su blizu administrativne linije", rekao je Mojsilović.

Kaže da, iz vojničkog ugla, smatra da su svi komentari na brojnu veličinu angažovanih snaga Vojske Srbije u poslednjih deset dana totalno nepotrebni.

(EURACTIV.rs)