Politika

EU UVODI DESETI PAKET SANKCIJA RUSIJI: Moskva će osetiti posledice od 11 milijardi €

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Deseti paket sankcija Rusiji, koji bi trebalo da usvoje sve članice EU, prvi put obuhvata i ekonomske operatore iz Irana.

Izvor: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

Evropska unija najavila je deseti paket sankcija protiv Rusije, kojim će prvi put biti obuhvaćeni i iranski entiteti koji sarađuju sa ruskom vojskom.

Novi paket sankcija podrazumeva zabranu trgovanja i izvoza tehnologije i procenjuje se da će Moskvi zadati udarac vredan 11 milijardi evra.

"Prvi put, predlažemo i sankcije za entitete povezane sa Revolucionarnom gardom Irana, zbog njihovog snabdevanja dronovima i prenošenjem znanja po pitanju izgradnje proizvodnih pogona u Rusiji", rekla je u Strazburu predsednica Evropske komisije, Ursula fon der Lajen.

Prvi put su iranski ekonomski operatori deo paketa sankcija EU, a ambasadori Evropske unije sastaće se u sredu da bi diskutovali o detaljima paketa, koji bi tek trebalo da usvoje sve zemlje članice.

Ambasadori EU trebalo bi da se sastanu kasnije u sredu kako bi razgovarali o detaljima jer zemlje članice EU tek treba da usvoje paket sankcija.

Zamrznuta imovina, zaobilaženje

EU je takođe saopštila da ima za cilj da primora banke da prijave informacije o imovini ruske centralne banke.

"Moramo da znamo gde se oni nalaze i koliko vrede", rekla je Fon der Lajen u video izjavi u kojoj je najavljen novi set mera.

Trenutne procene EU sugerišu da bi imovina ruske centralne banke koja je zamrznuta u inostranstvu mogla da iznosi do 300 milijardi dolara, od čega bi do 33,8 milijardi evra moglo biti u depozitima u EU.

EU istražuje opcije za korišćenje zamrznute ruske imovine nakon invazije Moskve na Ukrajinu, ali predlog ostaje sporan zbog nedostatka pravnog okvira ili presedana, a razgovori su i dalje u preliminarnoj fazi.

Sa desetim paketom sankcija, Evropska komisija je takođe predložila jačanje obaveza izveštavanja o zamrznutoj imovini vezanoj za sankcionisane ruske kompanije i pojedince i predložila novčane kazne, prema predlogu upućenom državama članicama.

To će iznositi čak 50.000 evra za fizička lica i 10% godišnjeg prometa za pravna lica, koji će biti nametnuti za nedostavljanje traženih podataka.

„Predlažemo nove mere za sprečavanje zaobilaženja (...) Naš specijalni izaslanik Dejvid O'Salivan obraća se trećim zemljama da se pozabave zaobilaženjem sankcija“, rekla je fon der Lajen.

Evropska komisija će sledeće nedelje organizovati Forum koordinatora za sankcije „kako bi ojačala sprovođenje“, dodala je ona.

Zabrane trgovine

Fon der Lajen je rekla da će predstojeći paket sankcija EU ciljati robu u vrednosti od 11 milijardi evra putem zabrana trgovine i kontrole tehnologije.

To će uključivati zabranu proizvoda među kojima integrisana kola, kamere, specijalizovana vozila, delove mašina, rezervne delove za kamione i mlazne motore, kao i robu za građevinski sektor koja bi mogla da bude usmerena na rusku vojsku, poput antena ili dizalica.

„Dalje ćemo ograničiti izvoz robe dvostruke namene i napredne tehnološke robe i predložiti kontrolu nad 47 novih elektronskih komponenti koje se mogu koristiti u ruskim sistemima naoružanja, uključujući dronove, projektile, helikoptere“, rekla je fon der Lajen u svojoj video izjavi.

„Ovim smo zabranili sve tehnološke proizvode koji se nalaze na bojnom polju i postaraćemo se da ne nađu druge načine da dođu tamo“, dodao je šef Komisije.

„Za maksimalni uticaj, ciljamo na mnoga industrijska dobra koja su potrebna Rusiji i koja ne može da prođe kroz zalihe preko trećih zemalja“, rekla je ona.

Štaviše, EU planira da proširi ograničenja na medijske kuće povezane sa Kremljom.

EU planira da usvoji svoj deseti paket sankcija sledeće nedelje, uoči jednogodišnje invazije Rusije na Ukrajinu i očekivane prolećne ofanzive Moskve.

(EURACTIV.rs)