Politika

LOŠE VESTI ZA UKRAJINU: Dva NATO saveznika donela odluke koje se Zelenskom neće svideti

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

SAD i Slovačka saopštile su Ukrajini dve loše vesti vezane za pomoć u odbrani od ruske agresije.

Izvor: EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO

Ukrajina je protekle nedelje primila zabrinjavajuće vesti od dva saveznika u Severnoatlantskom savezu (NATO) dok nastavlja svoje kontraofanzivne napore protiv Rusije da povrati okupiranu teritoriju.

NATO se pojavio kao ključni saveznik za Ukrajinu nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin pokrenuo "specijalnu vojnu operaciju" protiv te zemlje u februaru 2022. Vojna alijansa je Ukrajini obezbedila desetine milijardi dolara za jačanje njenih odbrambenih napora, što je ostavilo rusku vojsku u slabijem stanju i usporilo planove Vladimira Putina.

Međutim, i Sjedinjene Američke Države i Slovačka su saopštile loše vesti Ukrajini prošle nedelje, ugrozivši dalje doztavljanje humanitarne i vojne pomoći koju Kijev dobija kako se rat nastavlja.

Izvor: EPA-EFE/JIM LO SCALZO

U subotu je američki Kongres usvojio 45-dnevni zakon o kratkoročnoj potrošnji, koji je usledio nakon višenedeljnog obračuna koji je doveo do sukoba republikanaca oko toga koliko finansiranja treba smanjiti i drugih konzervativnih prioriteta. Na kraju, predlog zakona, koji je formalno poznat kao kontinuirana rezolucija (CR), dobio je dvostranačku podršku, ali ne uključuje dodatno finansiranje za Ukrajinu.

Predsednik Džo Bajden, koji je uporni pristalica Ukrajine, zatražio je 300 miliona dolara za dodatno oružje za Ukrajinu i obuku njenih vojnika. Ali ta sredstva nisu uključena u nacrt zakona, jer je pomoć istočnoevropskoj naciji postala prepreka za konzervativce iz Predstavničkog doma, koji tvrde da novac treba trošiti na domaćem tržištu.

Paket potrošnje je izazvao pitanja o budućnosti američke podrške Ukrajini, pošto su ankete tokom ove godine takođe pokazale da je podrška ukrajinskoj pomoći opala. SAD su bile jedan od najjačih saveznika Ukrajine, a Bajden je nadgledao transfer milijardi dolara Kijevu.

U periodu od januara 2022. do jula ove godine, SAD su Ukrajini pružile 46,6 milijardi dolara vojne pomoći, 3,9 milijardi dolara humanitarne pomoći i 26,4 milijarde dolara finansijske pomoći, ukupno oko 77 milijardi dolara, prema nedavnoj analizi Saveta za spoljne odnose (CFR). To znači da je obezbedila više od bilo koje pojedinačne nacije, iako su institucije Evropske unije (EU) obezbedile više od 80 milijardi dolara.

U međuvremenu, Ukrajina je u nedelju takođe primila loše vesti od Slovačke nakon što je Robert Fico, lider populističke stranke Smer-SD, doveo svoju stranku do pobede na parlamentarnim izborima u Bratislavi.

Izvor: EPA-EFE/JAKUB GAVLAK

Slovačka deli istočnu granicu sa Ukrajinom i obezbedila joj je borbene avione MiG-29 iz sovjetske ere usred ruske invazije. Fico je, međutim, obećao da će zaustaviti vojnu pomoć iz Slovačke, rekavši da će podržati samo pakete humanitarne pomoći. On se takođe protivio uvođenju sankcija Moskvi i njegov stav je proruski, navodi Asošiejted pres.

Krajem septembra, Fico je za britanski "Telegraf" rekao da naoružavanje Ukrajine "ne donosi ništa osim ubijanja".

(EURACTIV.rs)