Politika

VUČIĆ SA ORBANOM I LIČNIM IZASLANIKOM PREDSEDNIKA UAE: Inicijativa za uspostavljanje strateške bezbednosti regiona

Autor Milena Antonijević

Trilateralni sastanak je održan u okviru inicijative za uspostavljanje strateške bezbednosti regiona u oblasti energetike, vodosnabdevanja, prehrambene industrije i ljudskih resursa.

Izvor: FoNet/Instagram predsednika Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa predsednikom Vlade Mađarske Viktorom Orbanom i ličnim izaslanikom predsednika Ujedinjenih Arapskih Emirata, princem prestolonaslednikom Abu Dabija šeikom Kaledom bin Muhamedom bin Zajedom el Nahjanom.

Vučić je naveo da je sagovornike detaljno obavestio o poslednjim događajima na Kosovu i Metohiji.

"Razmotrili smo brojne teme u okviru inicijative za uspostavljanje strateške bezbednosti regiona u oblasti energetike, vodosnabdevanja, prehrambene industrije i ljudskih resursa. Razgovarali smo i o velikim investicionim potencijalima koji su se otvorili u okviru predstojećeg Ekspoa 2027, kao i o širenju saradnje u oblasti novih projekata, inovacija, istraživanja, zdrave i zelene energije i tehnologija budućnosti", izjavio je Vučić.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare, sa Viktorom Orbanom, srpski predsednik je rekao:

"Naše dve zemlje su zemlje bez luka i mora, zavisni smo od Konstance, Soluna, Pireja i moramo da pronalazimo nova rešenja za izvoz i uvoz naših roba, zatim bezbednost u oblasti vode i hrane, energetsku bezbednost, analizu dostupnosti radne snage svih profila posebno zanatskih. Razgovarali smo o mogućnosti formiranja zajedničke kompanije u oblasti stočarstva, naročito ovčarstva, govedarstva. Potreban je razvoj poljoprivredne infrastrukture, mi smo sa svega 5,6 odsto pokriveni sistemima za navodnjavanje".

Prema njegovim rečima bilo je reči i o geopolitičkim pitanjima.

"Razgovarali smo o svim važnim temama u Evropi i svetu. Kako da popravimo investicioni ambijent. Verujem da smo napravili dobar rezultat", rekao je Vučić.

Vučić je rekao da usvojen jedan zaključak koji se tiče formiranja timova za logistiku.

Predsednik Vlade Mađarske Viktor Orban izjavio je da je njegova zemlja u svakom sukobu na strani dijaloga i da nikada nije podržavala sankcije ni protiv jedne zemlje.

Orban je rekao da je došao u Srbiju da bi imao bilateralni i trilateralni sastanak.

"Trilateralni je imao cilj, što se mene tiče, da možemo da predstavamo srpsko-mađarsku ekonomsku saradnju predstavniku iz Arapskih Emirata i da pokažemo kako je ovo izuzetna prilika zato što je ekonomska i politička saradnje dve zemlja uspešna i eksplicitna. Jedna od naših zemalja je u EU a druga nije, ali to nam ne predstavlja prepreku, već mogućnost. Ako neko traži gde da investira, teško da može da nađe bolju priliku od ovoga", poručio je on.

Dodao je da je na trilateralnom sastanku gostu iz Emirata predstavljena infrastruktura, trgovina i razne mogućnosti saradnje.

"Mislim da smo uspeli da predstavimo zajedničku mađarsko-srpsku perspektivu na uspešan način trećoj zemlji i nekim drugim investitorima iz sveta. Popodne ćemo imati bilateralni sastanak o migracijama, pitanjima u vezi sa Briselom, proširenju EU i određenim rokovima", rekao je mađarski premijer.

(EURACTIV.rs)