Politika

RAZGOVARAĆEMO SA ERDOGANOM I UBEDIĆEMO GA: Poljski premijer obećao Švedskoj podršku oko ulaska u NATO

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Poljska će podržati ulazak Švedske u NATO a premijer je ponudio da razgovara sa Erdoganom, koji se protivi ovom procesu.

Izvor: EPA-EFE/ANDRZEJ LANGE

Poljska, koja se u poslednje vreme izdvojila kao jedna od najvećih sila EU i NATO, podržaće ulazak Švedske u alijansu. Premijer Mateuš Moravicki je tokom posete Stokholmu izjavio da će Poljska iskoristiti dobre odnose sa Ankarom da ubedi turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana da konačno odobri ulazak Švedske u NATO.

Moravicki se susreo sa premijerom Švedske, Ulfom Kristersonom, i podržao nastojanja te zemlje i Finske da se pridruže NATO alijansi.

"Potrebni su nam novi, moćni saveznici. Iskoristićemo sopstvene dobre odnose sa turskim partnerima kako bi ih ubedili u ulazak Švedske i Finske u NATO što brže, i nadamo se, istovremeno", rekao je Moravicki.

"Ulazak ove dve zemlje u NATO bila bi novi nivo za alijansu, kao i preokret u svetskoj bezbednosnoj arhitekturi", dodao je on.

Pregovori između Švedske i Turske obustavljeni su nakon što je dansko-švedski desničar Rasmus Paludan zapalio Kuran ispred turske ambasade u Stokholmu. Ali odnosi su bili zategnuti i pre toga, jer je Švedska oklevala da Turskoj izruči lica optužena za pokušaj državnog udara 2016. godine.

Erdogan je jasno stavio do znanja da neće podržati ulazak Švedske u NATO, ali je izrazio spremnost da slučaj Finske tretira odvojeno.

Finska navodi da će se držati inicijalnog plana i u NATO ući zajedno sa Švedskom, čak i ako se taj put bude ispostavio dužim. Predsednik Sauli Ninisto je, ipak, uveren da će obe zemlje ući u alijansu na samitu u Vilnijusu koji će biti održan u julu ove godine.

Kristerson je pozdravio činjenicu da je Poljska među prvim zemljama koje su podržale Švedsku u nastojanju da uđe u alijansu, i zahvalio se Moravickom za ponudu da razgovara sa Erdoganom.

Turska i Mađarska jedine su od 30 zemalja saveznica koje još uvek nisu ratifikovale aplikaciju Švedske i Finske.

(EURACTIV.rs)