Politika

SASTANAK PREDSEDNIKA SRBIJE I AMBASADORA KVINTE U SENCI NASILJA NA KiM: Vučić tražio da KFOR preuzme bezbednost Srba

Napetost na Kosovu i Metohiji se nakon sukoba Srba i pripadnika kosovske policije ne smanjuje, selo Banjska je i dalje pod blokadom, a povodom tragičnih događaja Vlada Srbije na vanrednoj sednici proglasila je 27. septembar 2023. godine

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa ambasadorima zemalja Kvinte, kao i sa šefom Delegacije Evropske unije u Srbiji, povodom nasilja na Kosovu i Metohiji kod Banjske, a nakon razgovora s njima oglasio se i otkrio detalje sastanka!

- U jednom od najtežih trenutaka za Srbiju, imao sam važan razgovor sa predstavnicima Kvinte. Ponovio sam stavove Srbije o poslednjim događajima na Kosovu i Metohiji i zatražio da KFOR preuzme brigu o svim bezbednosnim pitanjima na severu Kosova umesto Kurtijeve policije. Takođe, postavio sam pitanje i zašto je EULEKS bio odbijen od strane tzv. kosovske policije da prisustvuje samoj operaciji koja je provođena na teritoriji severa Kosova - napisao je predsednik Vučić na svom zvaničnom Instagram nalogu.

Napetost na Kosovu i Metohiji se nakon sukoba Srba i pripadnika kosovske policije ne smanjuje, selo Banjska je i dalje pod blokadom, a povodom tragičnih događaja Vlada Srbije na vanrednoj sednici proglasila je 27. septembar 2023. godine za Dan žalosti. 

U sukobu su poginula četiri Srbina i jedan pripadnik kosovske policije, a juče je uhapšeno još troje Srba, navela je Kancelarija za KiM. Srpska lista saopštila je da su danas, sutra i prekosutra dani žalosti u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji. 

Situacija mirna, ali napeta

Nakon sukoba, situacija u Banjskoj jeste mirna, ali izuzetno napeta, rekli su za Euractiv Srbi sa KiM.

Marko Jakšić, pravnik i političar iz Kosovske Mitrovice rekao nam je da da mnogo toga nije ni jasno, ni logično, niti razumljivo i da će biti potrebno mnogo vremena da se to razume.

"Stradali su naši sugrađani, hrabri momci, nikakvi teroristi, koji nisu hteli više da trpe ludilo Kurtijevog režima koje se samo nadovezalo na pogubne dogovore iz Brisela poslednjih deset godina", rekao je dan nakon sukoba Jakšić za EURACTIV, uz objašnjenje da je ovo kulminacija svega pogrešnog, odnosno produkt nespremnosti Zapada da čuje glas lokalnog stanovništva na severu Kosova godinama.

(EURACTIV.rs)