Politika

ŠTA JE NAVELO KANADU DA OPTUŽI INDIJU ZA UBISTVO AKTIVISTE SIKA? Američki ambasador podstakao nove špekulacije

Autor Milena Antonijević

Obaveštajni podaci do kojih je došla mreža „Pet očiju" doveli su do javne optužbe Kanade da je indijska vlada možda igrala ulogu u ubistvu separatističkog aktiviste Sika na kanadskom tlu, rekao je u nedelju američki ambasador u Kanadi.

Izvor: EPA-EFE/Shahzaib Akber

Američki ambasador u Kanadi Dejvid Koen potvrdio je da je postojala zajednička obaveštajna informacija među partnerima Five Eies-a koja je podstakla Kanadu da da izjave koje je premijer ove države dao.

Five Eyes je pakt o razmeni obaveštajnih podataka između Sjedinjenih Država, Ujedinjenog Kraljevstva, Kanade, Australije i Novog Zelanda, iako ambasador nije hteo da potvrdi da li ta zajednička obaveštajna informacija dolazi iz SAD.

"Nisam. Ne bih ni u kom slučaju", rekao je Koen.

Odnosi između Indije i Kanade naglo su se pogoršali prošle sedmice nakon što je kanadski premijer Džastin Trudo rekao da vlasti istražuju "verodostojne navode" da Nju Delhi potencijalno stoji iza ubistva Hardeepa Singha Nijara u junu, separatističkog aktiviste Sika, kojeg su ubila dva maskirana muškarca.

Indija je oštro demantovala te tvrdnje, nazivajući ih „apsurdnim i motivisanim“. Portparol indijskog ministarstva spoljnih poslova Arindam Bagči rekao je da Kanada nije dala „nikakve konkretne informacije“ koje bi podržale ove navode.

Obe nacije su proterale visoke diplomate u recipročnim potezima, što je povećalo izglede za neugodan razdor između ključnih partnera SAD.

Prepirka je potom dodatno eskalirala prošle nedelje kada je Indija suspendovala usluge izdavanja viza za kanadske građane zbog, kako je rekla, „bezbednosnih pretnji" diplomatama u Kanadi.

Govoreći za CTV, Koen je rekao da su SAD izrazile zabrinutost Indiji zbog ovih optužbi i zatražio od Nju Delhija da sarađuje sa Kanadom u njenoj istrazi.

„Ako se pokažu kao tačni, to je potencijalno veoma ozbiljno kršenje međunarodnog poretka zasnovanog na pravilima", rekao je ambasador.

Kanadski ministar odbrane Bil Bler je 24. septembra pokušao da pomeri fokus sa pitanja o svojim obaveštajnim podacima na krivičnu istragu Nidžarovog ubistva.

U intervjuu za Si-Bi-Si, Bler je rekao da je partnerstvo Five Eyes "kritično važno" i da Kanada ima "veoma verodostojne obaveštajne podatke zbog kojih je duboko zabrinuta", ali je odbio da identifikuje izvore tih informacija.

„To je još jedan razlog zašto stavljam takav naglasak na istragu koja se odvija, da bismo mogli da pređemo dalje od verodostojnih obaveštajnih podataka na dokaze, jake dokaze o tome šta se tačno dogodilo, tako da mi i indijska vlada možemo da znamo istinu, da imamo činjenice i onda zajedno radimo na rešavanju na odgovarajući način", rekao je on.

Trudo je u četvrtak pozvao Indiju da "ostavi punu transparentnost, osigura odgovornost i pravdu na ovaj način".

„Pozivamo vladu Indije da radi sa nama. Da ozbiljno shvatimo ove optužbe i dozvolimo pravdi da ide svojim tokom", rekao je premijer u Misiji Kanade pri Ujedinjenim nacijama.

Trudo je rekao da Kanada ne želi da provocira ili izazove probleme, ali da će njen pravosudni sistem i snažni procesi pratiti tok u vezi sa istragom navoda.

U oštro sročenoj izjavi novinarima u četvrtak, Bagči je nazvao Kanadu „sigurnim utočištem za teroriste" i rekao da Kanada treba da se „zabrine za svoju međunarodnu reputaciju" nakon svojih eksplozivnih optužbi.

Bagči je rekao da je suspenzija usluga izdavanja viza kanadskim državljanima nastala zbog „podsticanja nasilja" i „nečinjenja" kanadskih vlasti.

„Stvaranje okruženja koje remeti funkcionisanje naše visoke komisije i konzulata, to je ono što nas tera da privremeno zaustavimo izdavanje ili pružanje viza", rekao je Bagči.

Militantnost ili kampanja?

Indijska vlada dugo je optuživala Kanadu za neaktivnost u suočavanju sa, kako je rekla, separatističkim ekstremizmom Sika koji ima za cilj stvaranje zasebne domovine Sika koja bi bila poznata kao Kalistan i uključivala delove indijske države Pendžab.

Nidžar je bio izraziti pristalica stvaranja Kalistana, a Indija smatra pozive Kalistanu ozbiljnom pretnjom po nacionalnu bezbednost.

Brojne grupe povezane sa idejom Kalistana navedene su kao „terorističke organizacije" prema indijskom Zakonu o nezakonitim aktivnostima (UAPA). Nidžarovo ime se pojavljuje na listi terorista UAPA, a 2020. Indijska nacionalna istražna agencija ga je optužila za pokušaj radikalizacije zajednice Sika širom sveta u korist stvaranja Khalistana.

Nekoliko organizacija Sika u inostranstvu kaže da indijska vlada lažno izjednačava pokret sa terorizmom, i kažu da će nastaviti da se mirno zalažu za stvaranje Kalistana, dok iznose na videlo ono što kažu da su godine kršenja ljudskih prava sa kojima se suočava zajednica u Indiji.

Prema lokalnoj policiji, Nidžara su u junu iz vatrenog oružja ubila dvojica maskiranih ubica ispred hrama Sika u zapadnoj Kanadi.

Njegova smrt šokirala je i razbesnela zajednicu Sika u Kanadi, jednu od najvećih van Indije i dom za više od 770.000 pripadnika verske manjine.

Kanadska policija nije uhapsila nikoga u vezi sa Nidžarovim ubistvom, ali u avgustovskom izveštaju, policija je objavila da istražuje trojicu osumnjičenih i objavila opis mogućeg vozila za bekstvo, tražeći pomoć javnosti.

(EURACTIV.rs)