Politika

VELIKO IZNENAĐENJE NA IZBORIMA SIRIZE: Potpuni stranac osvojio većinu glasova i žestoko uzdrmao političku scenu Grčke

Autor Milena Antonijević

Analitičari i političke stranke i dalje pokušavaju da shvate kako je 35-godišnji stanovnik SAD i biznismen, ranije nepoznat u Grčkoj, uspeo da osvoji vođstvo glavne opozicione partije Siriza.

Izvor: EPA-EFE/ALEXANDROS VLACHOS

U nedelju 24. septembra, posle toksične i prilično intenzivne predizborne debate, Stefanos Kaselakis, pobedio je u drugom krugu rukovodstva glavne grčke opozicione partije Siriza, dobivši 57% glasova protiv svoje protiv-kandidatkinje Efi Ahcioglu, tradicionalne levičarke koja je dobila 43% glasova.

Pre mesec dana Kaselakis je bio nepoznat u Grčkoj. U poslednjem trenutku je ušao u trku za liderstvo Sirize i doveo u pitanje Ahciogluove gotovo sigurne pobede.

Stefanos Kaselakis je rođen u Grčkoj, ali je emigrirao u SAD sa 14 godina nakon što je dobio punu stipendiju za srednju školu Phillips Academi u Andoveru, Masačusets. Prema njegovom CV-u, nakon što je diplomirao na Univerzitetu u Pensilvaniji, izgradio je uspešnu karijeru u brodarskoj industriji i radio za Goldman Sachs.U međuvremenu, on je takođe volontirao u timu tadašnjeg senatora Džoa Bajdena za predsedničke izbore 2008.

Zahvaljujući uspešnoj i pametnoj kampanji na društvenim medijima, za vikend je postao tema u gradu. Međutim, Kaselakis nema nikakve veze sa grčkom politikom, a kamoli levicom.

Njegova kampanja je uspela da dovede više od 40.000 novih birača bolesnoj grčkoj levici koja pokušava da ponovo stane na noge nakon izborne katastrofe prošlog jula od strane konzervativne Nove demokratije (EPP) koja je dovela do ostavke bivšeg lidera i premijera Aleksisa Ciprasa.

Analitičari i političke stranke pokušavaju da analiziraju zašto su birači izabrali Kaselakisa i u suštini okrenuli leđa tradicionalnom i mejnstrim političkom establišmentu.

Neki to opisuju kao fenomen „metapolitike" koji je uveden u Evropi po prvi put koristeći isključivo društvene medije za kampanju.

Drugi smatraju da je njegova jednostavna retorika daleko od „političkog jezika" privukla glasače kojima je dosta grčkih političara.

Mnogi se takođe fokusiraju na činjenicu da je  on započeo svoju karijeru i napredovao od nule, što je nešto neobično za grčki politički establišment vođen nepotizmom.

Politički neiskusan, Kaselakis će sada imati teške dane: prvo, mora da se uspostavi kao lider u veoma podeljenoj partiji i, drugo, da se suoči sa moćnom konzervativnom vladom.

Evropski poslanik iz Sirize Stelios Kouloglou opisao je Kaselakisa kao „padobranca na neprijateljsku teritoriju" koji ne poznaje levicu, a levica ne zna za koje političke stavove se zalaže.

„Ali on je jedini rekao biračkom telu da će skinuti Micotakisa, a takva poruka je bila preko potrebna levičarskim glasačima", rekao je Kuloglu za Euractiv.

Još jedna prepreka biće to što on nije poslanik i stoga neće moći da učestvuje u skupštinskim raspravama.

Većina tradicionalnih levičarskih ličnosti nije stala uz Kaselakisa, već je podržala politički aktivnu Ahcioglu, koja je takođe poznata u briselskim krugovima zahvaljujući svojoj prethodnoj ministarskoj funkciji.

Levica EU, koja se suočava sa previranjima i raskolima u bloku, daje prednost jedinstvu stranke.

„Spremni smo da sarađujemo sa onim ko god bude izabran. Potrebna nam je ujedinjena Siriza da skinemo premijera Kirijakosa Micotakisa", rekao je zvaničnik EU Levice za Euractiv prošle nedelje.

Kaselakis će takođe biti prvi grčki otvoreno gej lider neke političke partije.

Privremeni mir?

Retorika koja izaziva velike podele pre izbora navela je mnoge analitičare i političare da kažu da je partijski raskol moguć nakon izbora.

Međutim, od prošlog petka agresivna retorika je spuštena, a uticajne levičarske ličnosti sada raspravljaju o potrebi jedinstva.

Uzimajući u obzir masovno učešće birača, neki sugerišu da bi bilo političko samoubistvo da neko stavi na test jedinstvo stranke, barem za sada.

Liberalni profil podiže obrve

Nekoliko grčkih medija kritikovalo je činjenicu da Kaselakis u svojoj prvoj izjavi nije pomenuo reč „levo" i umesto toga se fokusirao na nejasne reči vezane za ekonomiju.

„Ja nisam fenomen. Ja sam glas društva koje poštujem", rekao je Kaselakis.

U svom govoru, Kaselakis je rekao da će njegova pobeda doneti „svetlo za poraz finansijskih okova ekonomskog sistema".

Njegov progresivni liberalni profil nije bio neprimećen od strane konzervativne vlade Nove demokratije, pošto se premijer Micotakis trenutno smatra jedinim izabranim političarem koji predstavlja centralni pro-poslovni deo političkog spektra Grčke.

Poslednjih godina, učinak grčke privrede značajno se poboljšao nakon godina štednje i nedostatka investicija.

Međutim, kritičari ukazuju na činjenicu da ekonomski rast ostaje ograničen na zatvoreni krug tradicionalnih domaćih porodica i privrednika.

(EURACTIV.rs)