Politika

ŽOZEP BORELJ POVODOM NAPADA NA KOSOVSKU POLICIJU: Odgovorni moraju da se suoče sa pravdom

Autor Milena Antonijević

Šef EU, Žozep Borelj najoštrije je osudio napad na kosovske policajce i kazao da se odgovorni počinioci moraju suočiti sa pravdom. On je nakon incidenata razgovarao i sa Kurtijem i sa Vučićem.

Izvor: EPA-EFE/Oliver Hoslet

Nakon incidenata u Banjskoj, evropski šef diplomatije, Žozep Borelj, obavio je telefonske razgovore sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem i srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem.

"Najoštrije osuđujem užasan napad naoružane bande na pripadnike kosovske policije u Banjskoj na severu Kosova. Sve činjenice o napadu moraju biti utvrđene. Odgovorni počinioci moraju se suočiti sa pravdom", kazao je on i izjavio saučešće porodici ubijenog policajca.

U razgovoru sa Kurtijem a nakon, kako je navela Evropska unija, „užasnog i kukavičkog terorističkog napada" na službenike Kosovske policije Borelj je još jednom ponovio da ih najoštrije osuđuje.

On je ponovo pozvao na vraćanje mira i stabilnosti. U saopštenju se podseća i da EULEX prati situaciju na terenu.

„EULEX, kao drugi bezbednosni odgovorni, prati situaciju na terenu i spreman je da podrži kosovske institucije u održavanju stabilnosti i bezbednosti svih svojih zajednica, u skladu sa svojim mandatom i u bliskoj saradnji sa NATO KFOR-om. Specijalni predstavnik EU za Kosovo na terenu je u bliskom kontaktu sa vlastima", poručili su zvaničnici EU.

Incidenti u Banjskoj započeli su nešto pre 3 časova u nedelju, 24. septembra. U ovom selu u zvečanskoj opštini u zasedi ubijen narednik Kosovske policije, a dva policajca su ranjena. Glavna vest preselila se na sukobe koji su se odvijali oko samog manastira Banjska.

Eparhija je potvrdila da je grupa naoružanih, maskiranih ljudi sa oklopnim vozilima provalila u manastirsku portu probivši oklopnim vozilima zaključanu manastirsku kapiju.

Prema poslednjim informacijama, ubijena su tri „napadača", šestoro je uhapšeno, od kojih su dvojica ranjeni.

Kosovski premijer je na hitnoj konferenciji za medije posle sednice Saveta bezbednosti, saopštio da se radi o profesionalnim vojno-policijskim snagama koje su ušle na teritoriju Kosova, te da su kosovske snage opkolile u samoj Banjskoj 30 teško naoružanih ljudi, pozivajući ih da se predaju.

Međunarodni zvaničnici traže da se počinioci ubistva privedu pravdi, dok ujedno obe strane pozivaju da se podhitno vrate dijalogu a sukob prestane.

EU i njene države članice više puta su pozivale sve aktere da rade na deeskalaciji situacije na severu Kosova.