Politika

OD POLITIČKE VOLJE I GRAĐANA ZAVISI USPEH U SPROVOĐENJU REFORMI: EURACTIV intervju - Jan Bratu, šef Misije OEBS u Srbiji

Autor Tamara Milošević Grbić

Šef Misije OEBS u Srbiji u intervjuu za EURACTIV o vladavini prava, ljudskim i manjinskim pravima, partnerstvu sa Vladom Srbije, medijima i veštačkoj inteligenciji

Izvor: OSCE/Yllka Fetahaj

Misija OEBS-a u Srbiji pruža podršku u reformi vladavine prava i zaštiti ljudskih i manjinskih prava. Naš cilj je, takođe, pružanje savetodavne i druge podrške u primeni zakona, praćenje rada demokratskih institucija, podsticanje dijaloga na nacionalnom i regionalnom nivou i unapređenje ekonomske bezbednosti i održivog razvoja u Srbiji, rekao je za EURACTIV Jan Bratu, šef Misije OEBS-a u Srbiji. Bratu je naglasio da je OEBS partner Vladi Srbije u sprovođenju reformi i zajedničkih projekata kao i da su preporuke koje ta organizacija daje samo alati čija upotreba zavisi od političke volje Vlade Srbije i njenih građana. Neophodno je da društvo u celini prihvati vrednosti vladavine prava, ističe šef Misije OEBS-a u Srbiji. On smatra da razvoj novih tehnologija veoma utiče na ljudska prava pa je tako njihova zaštita centralna tačka kada govorimo o veštačkoj inteligenciji.

"OEBS je najveća regionalna bezbednosna organizacija na svetu čija snaga proizlazi iz njenog sveobuhvatnog pristupa onoga što nazivamo ljudskom dimenzijom bezbednosti. Ključne oblasti našeg mandata u Srbiji su promovisanje i jačanje demokratskih institucija, konsolidacija ljudskih prava i prava nacionalnih manjina, unapređenje vladavine prava, reforma policije u policijsku službu, i podrška razvoju slobodnih medija i profesionalnog novinarstva u službi građana. Standardi i principi za koje se OEBS zalaže zastupljeni su u našem svakodnevnom radu koji obavljamo na poziv srpskih vlasti. To se, na primer, vidi kroz učešće u radnim grupama u okviru različitih ministarstava, našu evaluaciju nacrta zakona i pomoć srpskim institucijama u sprovođenju izmena i dopuna kao i poboljšanje zakona", objasnio je Bratu.

Šef Misije OEBS-a u Srbiji kaže da aktivnosti te organizacije obuhvataju širok dijapazon oblasti od borbe protiv korupcije i krivičnog pravosuđa, podrške institucionalnom jačanju i razvoju kapaciteta državnog pravobranilaštva, pružanja pomoći za smanjenje opterećenosti sudova brojem predmeta, podsticanja regionalne razmene u borbi protiv organizovanog kriminala, podsticanja učešća mladih i uvođenja načela rodne ravnopravnosti pa do razvoja kapaciteta civilnog društva i nezavisnih institucija, da spomenemo samo neke od oblasti.

"Na kraju krajeva, primena naših preporuka su samo alati čija će upotreba zavisiti od političke volje Vlade Republike Srbije i njenih građana" istakao je Bratu.

"Najskoriji primer našeg rada vezano za reforme zakona o medijima jeste podrška daljem usklađivanju sa evropskim i međunarodnim standardima četiri zakona: Zakona o javnom informisanju i medijima, Zakona o elektronskim medijima, Zakona o širokopojasnom pristupu i Zakona o elektronskim komunikacijama. Misija podržava izradu nacrta izmena i dopuna ovih zakona na osnovu Medijske strategije Srbije za period od 2020. do 2025. godine. Sve tekuće reforme u ovoj oblasti treba da rezultiraju modernizacijom zakonodavstva i novom praksom, što će proširiti osnovu za nezavisne medije i pružiće bolje uslove za slobodu novinara i odgovorno novinarstvo od javnog interesa. Radili smo zajedno sa našim partnerima u Srbiji na obuci sudija i ulagali u izgradnju kapaciteta pravosudnih institucija Srbije, kao što su Visoki savet sudstva i Državno veće tužilaca", kazao je on.

"Takođe je neophodno da društvo u celini prihvati vrednosti vladavine prava. Misija je iskoristila priliku da promoviše kulturu vladavine prava na nacionalnom nivou svojim učestvovanjem u sveobuhvatnoj reformi nastavnog plana i programa za građansko vaspitanje u protekle tri godine. Misija je izradila Priručnik za nastavnike građanskog vaspitanja u osnovnim i srednjim školama i organizuje obuku za oko 500 nastavnika građanskog vaspitanja. Kada je u pitanju oblast demokratizacije, novembra prošle godine podržali smo aktivno, učešće nacionalnih manjina na izborima za članove nacionalnih saveta nacionalnih manjina koji se održavaju svake četiri godine. OEBS je takođe bio angažovan u procesu izrade novog Akcionog plana za ostvarivanje prava nacionalnih manjina, i dostavila je komentare na radnu verziju Akcionog plana Ministarstvu za ljudska i manjinska prava, sa kojima blisko sarađuje", naveo je neke od primera delovanja šef misije OEBS-a u Srbiji, Bratu.

Srbija je prva zemlja u regionu koja je 2019. godine usvojila Strategiju o veštačkoj inteligenciji. Takođe i prva zemlja regiona koja se strateški bavi veštačkom inteligencijom.

Aktuelna Strategija o veštačkoj inteligenciji za period od 2020. do 2025. godine uglavnom se fokusira na ulaganja, dalji naučni razvoj, i stvaranje adekvatnih uslova i institucija za istraživanje u mnogim oblastima veštačke inteligencije.

Bratu je rekao da zaštita ljudskih prava treba da bude centralna tačka razgovora o razvoju veštačke inteligencije. U pokušaju da stvori širok konsenzus i podigne svest o tome kako društvo može imati koristi od brzog razvoja sektora veštačke inteligencije, Misija OEBS-a je pred kraj prošle godine organizovala konferenciju u Beogradu pod nazivom "Society by Design – AI and Freedom of Expression (Dizajnirano društvo - Veštačka inteligencija i sloboda izražavanja), uz podršku UNDP-a i Ministarstva informisanja i telekomunikacija. Tema konferencije bila su složena pitanja koja proističu iz uticaja veštačke inteligencije na naša društva i načini na koje podržavamo pravo na slobodu izražavanja.

"Sve se više oslanjamo na mašinsko učenje u svim relevantnim aspektima u okviru medijske sfere, od uklanjanja sadržaja sa elementima govora mržnje na internetu, do ciljanog oglašavanja i sajber bezbednosti. Stoga je imperativ uključivanje ljudske dimenzije u svaku fazu procesa. Ovo se posebno odnosi na javni diskurs i slobodu izražavanja, s obzirom na potencijal koji veštačka inteligencija ima da utiče na javno mnjenje, ponekad bez obzira na demokratske standarde, međusobno poštovanje i inkluzivnost. Podjednako je važno da svi doprinesemo boljem razumevanju i javnoj diskusiji o tome kako nove tehnologije utiču na naše živote, kao i na naše slobode, uključujući slobodu izražavanja. To se može postići samo zajedničkim zalaganjem i naporima države, poslovne i naučne zajednice", poručio je na skupu šef Misije OEBS-a u Srbiji.

"Ne bi trebalo zaboraviti da je ovo pitanje koje utiče na sve nas. To utiče na ljudsku bezbednost u celini i zato moramo da obezbedimo da razvoj nove tehnologije poštuje ljudska prava. Takođe, neophodno je pronaći mehanizme koji će nas zaštiti od potencijalnih negativnih posledica tehnološkog napretka", rekao je Bratu i dodao da svi građani treba da budu uključeni u diskusiju koja će uticati na budućnost civilizacije.

EU podstiče razvoj nauke i inovacija kako bi stvorila tehnološke preduslove za razvoj konkurentnosti i privrede širom Evrope. Podrška Evropske unije inovacijama i konkurentnosti u Srbiji vredna je više od 200 miliona evra za period od 2014. do danas. Sredstva namenjena ovom sektoru koriste se za podsticanje kvaliteta nauke, inovacija i povezivanja sa evropskim i međunarodnim naučnicima i preduzetnicima, čime se povećava konkurentnost srpske ekonomije.

 (EURACTIV.rs)