Politika

RASTU TENZIJE IZMEĐU INDIJE I KANADE: Optužbe usledile nakon suspenzije viza za kanadske državljane

Autor Milena Antonijević

Indija je Kanadu nazvala „sigurnim utočištem za teroriste" nakon suspenzije viza za kanadske državljane. Tenzija sve veća zbog optužbi Otave da Nju Delhi potencijalno stoji iza atentata na separatističkog aktivistu Sika na svom tlu.

Izvor: EPA-EFE/BILAWAL ARBAB

Prema pisanju CNN-a, u oštro sročenoj izjavi novinarima 21. septembra, portparol indijskog ministarstva spoljnih poslova Arindam Bagči, rekao je da Kanada treba da se „zabrine za svoju međunarodnu reputaciju" nakon svojih eksplozivnih optužbi.

On je dodao: „Ako govorite o pitanjima reputacije i šteti reputaciji, ako postoji neka zemlja koja treba da pogleda ovo, mislim da je to Kanada i njena sve veća reputacija kao mesta, kao sigurnog utočišta za teroriste, za ekstremiste i za organizovani kriminal".

Njegovi komentari usledili su nakon indijskog poteza da suspenduje zahteve za vize za kanadske građane zbog, kako kaže, „bezbednosnih pretnji" diplomatama u zemlji.

„Pitanje je podsticanje nasilja, nerad kanadskih vlasti, stvaranje okruženja koje remeti funkcionisanje naše visoke komisije i konzulata, to je ono što nas tera da privremeno zaustavimo izdavanje viza ili pružanje viza", dodao je Bagči. 

Odnosi između dve zemlje su naglo pali ove nedelje nakon što je kanadski premijer Džastin Trudo rekao da Indija potencijalno stoji iza ubistva Hardipa Singa Nidžara u junu, separatističkog aktiviste Sika, koga su ubila dvojica maskiranih muškaraca u Sariju u Britanskoj Kolumbiji. 

Indija je oštro demantovala te tvrdnje, nazivajući ih „apsurdnim i motivisanim". Bagči je rekao da Kanada nije dala "nikakve konkretne informacije" u prilog optužbama.

Indijsko ministarstvo za informisanje i radiodifuziju 21. septembra je izdalo savet televizijskim kanalima, tražeći od njih da se uzdrže od „davanja bilo kakve platforme osobama koje se suočavaju sa ozbiljnim optužbama, kao što su terorizam ili pripadnost organizacijama zabranjenim zakonom".

Indijska vlada dugo je optuživala Kanadu za neaktivnost u suočavanju sa, kako kaže, separatističkim ekstremizmom Sika koji ima za cilj stvaranje zasebne domovine Sika koja bi bila poznata kao Kalistan i uključivala delove indijske države Pendžab.

Nidžar je bio izraziti pristalica stvaranja Kalistana. Indija smatra pozive Halistanu ozbiljnom pretnjom po nacionalnu bezbednost.

Brojne grupe povezane sa idejom Halistana navedene su kao „terorističke organizacije“ prema indijskom Zakonu o nezakonitim aktivnostima (prevenciji) (UAPA). Nidžarovo ime se pojavljuje na listi terorista UAPA, a 2020. godine, Indijska nacionalna istražna agencija optužila ga je da „pokušava da radikalizuje zajednicu Sika širom sveta u korist stvaranja ’Khalistana’“.

Nekoliko organizacija Sika u inostranstvu kaže da indijska vlada lažno izjednačava pokret sa terorizmom i kažu da će nastaviti da se mirno zalažu za stvaranje Kalistana, dok iznose na videlo ono što kažu da su godine kršenja ljudskih prava sa kojima se suočava zajednica u Indija.

Istorija Halistana

Sikhi su nekada imali svoje kraljevstvo u Pendžabu, a pritisak za stvaranje Kalistana datira decenijama unazad, otprilike u vreme kada je Indija stekla nezavisnost od svojih britanskih kolonijalnih vladara 1947. godine.

Kada je podela užurbano podelila bivšu koloniju po verskim linijama -- šaljući muslimane u novoformiranu naciju Pakistan, a Hinduse i Sikhe u novu nezavisnu Indiju -- Pendžab, koji je prepolovljen, doživeo je jedno od najgoreg nasilja.

Sikhi su teško stradali u krvoproliću koje je usledilo, a zajednica se osećala maltretiranom u novoj naciji sa hinduističkom većinom, što je navelo neke istaknute vođe da se zalažu za stvaranje Kalistana. Tokom godina, izbili su nasilni sukobi između sledbenika pokreta i indijske vlade, odnevši mnogo života.

Osamdesetih godina prošlog veka, Pendžab je bio svedok decenijske pobune nekih halistanskih militanata, koji su počinili niz kršenja ljudskih prava, uključujući masakr civila, neselektivne bombaške napade i napade na Hinduse, navodi Human Rights Vatch.

U operacijama protiv pobunjenika, indijske snage bezbednosti su proizvoljno pritvorile, mučile, pogubile i „nestale" desetine hiljada Sika, saopštila je grupa za ljudska prava. Indijska vlada je takođe usvojila zakone protiv pobunjenika koji su omogućili kršenje ljudskih prava i zaštitili snage bezbednosti od odgovornosti za ova kršenja, dodaje se.

Godine 1984. tadašnja premijerka Indira Gandi naredila je indijskim trupama da napadnu Zlatni hram u Amritsaru - najsvetije svetilište sikhizma - kako bi ubili separatiste Sika, u operaciji koja je izazvala ogroman gnev unutar zajednice Sika.

Gandiju su kasnije ubili njeni telohranitelji Sika, što je izazvalo ponovni napad nasilja u kojem je poginulo više od 3.000 ljudi, uglavnom Sika.

Godinu dana kasnije, nasilje se prelilo na Kanadu, kada su separatisti Sika bombardovali avion Er Indije koji je poleteo sa aerodroma u Torontu, ubivši svih 329 ljudi u avionu, uključujući brojne Kanađane indijskog porekla.

Halistan pokret sada

Danas u Pendžabu nema pobune i analitičari kažu da su pristalice Kalistan pokreta i dalje na marginama u Indiji. Međutim, pokret nastavlja da izaziva simpatije nekih Sikha u globalnoj dijaspori, posebno u Kanadi, Britaniji i Australiji.

Mali, ali uticajni broj tih Sika podržava ideju Halistana, sa periodično održavanjem referenduma kako bi se postigao konsenzus za uspostavljanje zasebne domovine.

Nidžarova smrt šokirala je i razbesnela mnoge u zajednici Sika u Kanadi, koja ima više od 770.000 članova i jedna je od najvećih van Indije.

Kanadska policija nije uhapsila nikoga u vezi sa Nidžarovim ubistvom. Ali u avgustu je policija saopštila da istražuje trojicu osumnjičenih i izdala opis mogućeg vozila za bekstvo, tražeći pomoć javnosti.

(EURACTIV.rs)