Politika

MIGRANTSKA KRIZA ZATVARA GRANICE: Kritično između Francuske i Italije, Evropa pod pritiskom traži hitna rešenja

Francuska je u ovoj regiji podigla dronove i helikoptere, pored zatvaranja granice, podignuti su dronovi, a prisutan je i veliki broj pripadnika policije

Izvor: EPA-EFE/ORESTIS PANAGIOTOU

Kontinuirani priliv migranata preko Mediteranske rute predstavljaju problem za Italiju, jer je sve više onih koji stižu na ostrvo Lampeduza u želji da nastave put prema Nemačkoj, Francuskoj ili Holandiji.

Prateći situaciju u Italiji, Francuska je zbog mogućih posledica velikog priliva migranata zatvorila granicu. Između Ventimilja na italijanskoj strani i Mentona na francuskoj, prisutan je značajan broj agenata Francuske nacionalne policije, žandarmerija s psima, dronova i helikoptera koji nadziru područje.

Takođe su primećena i specijalna tehnička vozila s oznakom antiterorističke jedinice, iako se Pariz ogradio tvrdnjama da to nema veze s migrantima.

"Sve više ljudi dolazi. Moj brat je na putu iz Lampeduze, gde je u samo 24 sata stiglo oko 2.000 ljudi. To je neodrživa situacija", rekao je jedan od migranata.

Zabrinuti stanovnici Mentona ističu da nema lakog rešenja i da vlasti moraju doneti odluke o tome kako postupiti s migrantima.

Ono što je naglašeno kao poseban problem je vraćanje velikog broja migranata kao i sumnja da francuske vlasti manipulišu datumima rođenja kako bi ih proglasili punoletnim i vratili ih u Italiju.

Italijanska premijerka Đorđa Meloni govorila je o ovom problemu u UN i naglasila da Italija ne može postati izbeglički centar koji ostatak Evrope odbija da prihvati.

Na pragu revizije Šengena

Evropski parlament usvojio je nacrt izveštaja o reformi Šengenskog zakonika o granicama, s ciljem da se razjasne pravila, ojača slobodno kretanje unutar EU i reši pitanje imigracije. Međutim, EU ostaje podeljena po tom pitanju, ne nudeći konkretne rešenja koja bi zadovoljila sve zemlje.

U poslednjih nekoliko dana, na ostrvo Lampeduza stiglo je više od 8.000 ljudi. Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen posetila je ostrvo zajedno s italijanskom premijerkom i istakla da ilegalna imigracija predstavlja izazov za celu Evropu, tražeći zajednički evropski odgovor. 

"Dok italijanski gradovi gotovo izmiču kontroli zbog prisustva migranata, građani se boje izlaziti naveče zbog porasta kriminala, tuča, nasilja i silovanja", kažu izveštaji.

Francuska privremeno smešta migrante u centre na granici s Italijom dok se pripremaju za njihov povratak. 

Italijanski mediji oštro kritikuju Francusku zbog njenog stava prema migrantima.

Francuski ministar unutrašnjih poslova Žerald Darman izjavio je da Francuska neće prihvatiti migrante s Lampeduze.

(EURACTIV.rs)