Politika

GOVORIĆU ISTINU I ČINJENICE, MNOGIMA SE NEĆE DOPASTI: Vučić se obratio uživo iz Njujorka

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se uživo iz Njujorka i poručio da je jasno ko je kriv za zastoj pregovora, a govorio je i o sazivanju hitne

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić od ponedeljka boravi u Americi, gde učestvuje na 78. zasedanju Generalne skupštine UN. Obratio se uživo iz Njujorka i poručio da je jasno ko je kriv za zastoj pregovora, a govorio je i o sazivanju hitne sednice Saveta bezbednosti.

"Intenzivno vodimo razgovore sa međunarodnim predstavnicima za Kosovo i Metohiju, i preduzimamo sve što je u našoj moći. Dobro znamo šta nam je posao i kakav nam je posao zaštita interesa našeg naroda. Pozivam sve da reaguju, da urade sve što je u njihovoj moći da Srbi mogu da opstanu na prostoru Kosova i Metohije. Ja sam o tome obavestio, o svemu što se zbiva i španskog premijera, inače iskrenog i velikog prijatelja Srbije. Razgovarao sam ponovo i sa Šarlom Mišelom i sa mnogim predstavnicima EU. Nadam se da će dobro razumeti naše poruke", rekao je Vučić.

"Usklađujemo termine sa korejskim predsednikom, kineskim, važni sastanci. Možemo da očekujemo širu podršku Narodne Republike Kine. Brojimo sada članice Saveta bezbednosti, potrebno je da imamo njih devet na svojoj strani. U svakom slučaju radimo i reagovaćemo u skladu sa našim interesima i nikome nećemo dozvoliti da završe posao za dan, dva ili tri. U ranim jutarnjim satima po srpskom vremenu ćemo imati veoma značajne sastanke", rekao je on.

Još uvek nije poznato kada će biti sednica, a Vučić je rekao da će tražiti objašnjenje ukoliko ne bude bila dozvoljena.

"Sagledavamo sve mogućnosti, siti smo te dvostrane krivice. Očigledno je ko je ovde kriv, jasno je to i onima koji podržavaju takvo ponašanje Kurtija, više ne mogu da se kriju iza toga. Kao politički veteran, kao neko ko će najverovatnije biti najduže na vlasti, želim da ostavim svoj pečat. Biće u pet sati popodne po srpskom vremenu, a govoriću činjenice, istinu i verujem da se mnogima neće dopasti", rekao je on.

Tokom boravka u Njujorku, predsednik Vučić obraća se učesnicima 78. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, u četvrtak 21. septembra. Takođe se sastaje sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Antoniom Guterešom, predsednikom Švajcarske Konfederacije Alanom Berseom, predsednikom Republike Koreje Jun Sok-jolom, predsednikom Republike Surinam Čandrikapersadom Santohijem, potpredsednikom Evropske komisije Marošem Ševčovičem, kao i mnogobrojnim zvaničnicima zemalja učesnica na zasedanju Generalne skupštine.

Predsednik prisustvuje i prijemu koji za učesnike Generalne skupštine priređuje kancelar kancelar Savezne Republike Nemačke Olaf Šolc. Program učešća predsednika Vučića obuhvata i odvojen susret sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavom Lajčakom, kao i neformalni ručak za lidere Zapadnog Balkana na poziv visokog predstavnika Evropske unije za spoljne poslove i bezbednosnu politiku i potpredsednika Evropske komisije Žozepa Borelja.

(EURACTIV.rs)