Politika

VUČIĆ I DAČIĆ U NJUJORKU NA VAŽNIM SASTANCIMA: Koje poruke su poslali iz Njujorka?

Autor Milena Antonijević

Predsednik Srbije će se obratiti u četvrtak, a danas je na marginama skupa imao više važnih razgovora, najviše o situaciji na Kosovu i Metohiji i o dijalogu sa Prištinom.

Izvor: Instagram/buducnostsrbijeav

Osim sastanaka, srpski predsednik je učestvovao na neformalnom ručku koji je za lidere sa Zapadnog Balkana organizovao Žozep Borelj, a više bilateralnih sastanaka imao je i ministar spoljnih poslova, Ivica Dačić.

Pozicija Srbije je stabilna i sve zemlje sa čijim predstavnicima sam razgovarao u ova dva dana razumeju situaciju u kojoj se Srbija našla narušavanjem njenog teritorijalnog integriteta i suvereniteta, izjavio je šef srpske diplomatije, ističući da nema šansi za prijem Prištine u UN, prenosi RTS.

"Iz ovih nekoliko razgovora koje sam imao u ova dva dana, mislim da je naša pozicija stabilna, da sve te zemlje razumeju situaciju u kojoj se Srbija našla narušavanjem našeg teritorijalnog integriteta i suvereniteta i da za sada, bez obzira što ima pojedinačnih iskakanja u smislu toga da predstavnici Prištine zloupotrebljavaju to da ovde mogu da uđu ovde kao gosti, odnosno predstavnici posmatračke misije sa KiM, oni nisu deo zvanične Generalne skupštine, nema naznaka niti najava da će doći do promene tog stava kada je reč o većini koja je potrebna za članstvo u UN", rekao je Dačić i dodao: 

"U tom smislu mi ćemo izneti precizno sve ono što mislimo o pitanjima koja se tiču našeg teritorijalnog integriteta i suvereniteta", pojasnio je on.

Dačić je rekao i da Srbija veoma pažljivo notira kada neko govori na tu temu, samo što, kako je dodao, oni koji govore na tu temu o potrebi očuvanja teritorijalnog integriteta očito imaju dvostruke standarde kada misle na koje se zemlje to odnosi.

"Mi smatramo da to mora da se odnosi na Srbiju. Naravno, naša spoljnopolitička pozicija zavisi puno od naših razgovora, kontakata. Predsednik će imati čitav niz susreta sa svojim kolegama, ja ću takođe imati čitav niz susreta sa svojim kolegama. Posebnu pažnju posvetio sam zemljama sa kojima želim da proverim kakvi su njihovi stavovi vezano za KiM, da li je došlo do nekih promena kada je reč o Kosovu", kazao je Dačić.

Prema njegovim rečima,veoma je bitno da se čuje srpski stav o aktuelnim političkim pitanjima širom sveta. Glavni cilj Srbije je da bude korektna sa svima u smislu balansiranog pristupa i predstavi svoje interese.

"Biće drugih multilateralnih skupova, i niz drugih bilateralnih sastanaka. Siguran sam da će pozicija naše zemlje biti ojačana posle Generalne skupštine", rekao je Dačić koji smatra ''da je njima i sada jasno šta se dešava na KiM, međutim veliko je pitanje da li su i koliko su spremni da Prištinu izlože kritikama''.

"U tom smislu naša pozicija će biti bolja jer smo sigurni da imamo čvrstu većinu u UN da Kosovo ne bude primljeno u UN. To je za nas izuzetno bitno, a sve ostalo je stvar daljih razgovora i pokušaja da međunarodna zajednica, bar onaj deo koji je priznao Kosovo, ne bude gluvonema kad je reč o problemima koje Kurti izaziva", zaključio je šef srpske diplomatije.

Aleksandar Vučić je učestvovao na neformalnom ručku za lidere Zapadnog Balkana, koji je organizovao šef evropske diplomatije Žozep Borelj.

"Iskoristio sam priliku za nastavak borbe za očuvanje mira i stabilnosti i ubrzanje razvoja Srbije i celog Zapadnog Balkana", objavio je on na Instagramu.

"Naša zemlja nastavlja da vodi odgovornu i principijelnu politiku, zasnovanu na očuvanju nacionalnih interesa, otvorenu za konstruktivnu saradnju u regionu usmerenu u pravcu ispunjavanja našeg strateškog cilja - članstva u EU", naveo je Vučić i dodao da zajednički evropski put zahteva saradnju, razumevanje i kredibilnu podršku partnera.

Srpski predsednik izjavio je da je EU nameravala da ukaže na stranu koja je više kriva zbog izostanka napretka u dijalogu, ali da su neke zemlje, koje su priznale samoproglašenu nezavisnost Kosova, tražile da se stav "uravnoteži".

"Ako pažljivo čitate, namera je bila da se više ukaže na stranu koja je stvarno kriva, ali onda su došli iz devet zemalja, koliko sam obavešten, koje su tražile da se ne poistoveti i da se uravnoteži", rekao je Vučić odgovarajući na pitanje da li će na radnom ručku sa šefom evropske diplomatije postaviti pitanje zašto EU ponovo kaže da su obe strane krive da ne ispunjavaju obaveze.

Istakao je i da Srbija ne može da bude u prednosti, jer su to zemlje koje su priznale samoproglašenu nezavisnost Kosova.

"Smatraju nas krivim zbog problema Kosova, jer ga mi ne priznajemo i moraju da slušaju nekog malog Vučića koji će da govori o međunarodnom pravu i da svi znaju da sam potpuno u pravu, nije to bas prijatno ni lako", kazao je on.

Na pitanje o učešću Vljose Osmani na zasedanju Generalne skupštine, Vučić je rekao da ona ne učestvuje u radu skupštine i "ne može da sedne gde mi sedimo".

"Ali zemlje koje su priznale Kosovo daju specijalnu kartu da ulaze na prijeme. To su radili i prošle i pretprošle godine, a radili su i sa drugima", zaključio je Vučić.

(EURACTIV.rs)