Politika

BERLUSKONI OSUĐUJE ZELENSKOG, POZIVA SAD DA INTERVENIŠE: Socijalisti i demokrate traže reakciju premijerke

Autor Milena Antonijević

Opoziciona levica Italije pozvala premijerku Đorđu Meloni da reaguje na izjave bivšeg premijera Berluskonija koji osuđuje predsednika Volodimira Zelenskog zbog akcija za koje kaže da su dovele do smrti i razaranja u Ukrajini.

Izvor: EPA-EFE/RICCARDO ANTIMIANI

Berluskoni je  pozvao i Vašington da se uključi i iskoristi sredstva za obnovu Ukrajine kako bi zaustavio „napad“ Zelenskog na „dve autonomne republike Donbasa“.

Svedoci smo razaranja njegove zemlje i pokolja njenih vojnika i civila“, izjavio je Berluskoni u Milanu.

„Bilo bi dovoljno da je prestao da napada dve autonomne republike Donbasa, pa se dalje ništa od ovoga ne bi dogodilo. Dakle, veoma osuđujem ponašanje ovog gospodina“, dodao je on.

Berluskoni je dao izjavu za medije u Milanu, nakon glasanja na regionalnim izborima u Lombardiji.

Nakon sukoba između francuskog predsednika Emanuela Makrona i Djordje Meloni, pošto nije pozvana u Jelisej na radnu večeru sa Zelenskim, Berluskoni je rekao da je on premijer, ne bi ni razgovarao sa ukrajinskim liderom.

Berluskonijeva "Forca Italia" je partner u Melonijinoj koalicionoj vladi (Braća Italije) sa krajnje desničarskom "Legom" Matea Salvinija.

Meloni bi morala da reaguje na ove „uznemirujuće reči" i da zauzme stav, saopštila je italijanska levica, nakon ove izjave.

„Danas je, zapravo, zvanično stao na stranu Putinove Rusije. Sa ovim vladinim saveznicima, premijerka ne bi trebalo da se žali na to kako je tretirana u EU“, rekla je predsedavajuća senatorka Demokratske stranke (PD/S&D) Simona Malpeči.

„Berluskonijeve “pro-Putinove” i “anti-Zelenski” izjave su razlog za ogromnu kontradikciju unutar većine o fundamentalnom pitanju, a to je pomoć Ukrajini. Ove pozicije izoluju Italiju i slabe zapadni front“, dodao je socijalistički senator Enriko Borgi.

„Invazija na Ukrajinu približava rat kući, ne udaljava ga. Ko god pomaže Ukrajini, radi za mir”, rekla je Meloni na konferenciji za novinare u Briselu, nakon samita Evropskog saveta.

Snabdevanje Ukrajine oružjem neće dovesti do eskalacije, kao što preti Moskva, već predstavlja način da se postigne „ravnoteža snaga na terenu“, dodala je ona.

Ali Berluskoni se ne slaže i upire prstom u američkog predsednika Džoa Bajdena, koji bi u cilju „postizanja mira“, trebalo da garantuje Zelenskom „Maršalov plan“ za obnovu Ukrajine, pod uslovom da odmah naredi prekid vatre.

U suprotnom, Amerikanci bi trebalo da mu uskrate sredstva i oružje. „Samo ovako nešto bi moglo da ubedi ovog gospodina da dođe do prekida vatre“, dodao je Berluskoni.

Berluskoni ima dugo prijateljstvo sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, koga je opisao kao jednog od svojih najdražih prijatelja.

Mesec dana nakon početka rata u Ukrajini, konačno je rekao da je to „neprihvatljiva vojna agresija“, međutim, usledilo je zbližavanje sa Putinom i razmena poklona uz „ljubazno pismo“.

Berluskoni je na kraju osudio rusku invaziju u oktobru, rekavši da želi rešenje putem pregovora „koje će staviti tačku na ovaj masakr i zaštititi prava ukrajinskog naroda“.

Berluskonijeva partija “Forca Italia” povezana je sa Evropskom narodnom partijom desnog centra (EPP), koja je pre italijanskih izbora pozvala Italijane da glasaju za Berluskonija kako bi se obezbedila proevropska orijentacija Melonijeve.

(EURACTIV.rs)