Politika

GDE JE "ZAPELO" U ODNOSU KANADE I INDIJE? Izbio sukob bez presedana, analitičari nisu sigurni da odnosu ima spasa

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Gde je "zapelo" u odnosu Kanade i Indije, i da li taj odnos može da se popravi?

Izvor: EPA/Adek Berry

Kanada i Indija u centru su pažnje svetske javnosti zbog konflikta bez presedana. Gde je "zapelo" u odnosu Kanade i Indije i zbog čega je nastao sukob?

Kanadski premijer Džastin Trudo pozvao je Indiju da ozbiljno istraži tvrdnje, na osnovu proverenih informacija, koje povezuju Nju Delhi sa ubistvom Sika, separatiste i aktiviste koji je ubijen na kanadskom tlu. Ova tvrdnja dovela je odnos zemalja na samu ivicu.

Trudo je u utorak izjavio da Kanada nije želela ni da provocira Indiju, ni da eskalira već osetljivu situaciju, već samo da "iznese činjenice".

"Naša vlada će pratiti dokaze i postaraće se da se posao obavi kako bi se utvrdilo ko je odgovoran", rekao je Trudo.

Tvrdnje Kanade da je indijska vlada potencijalno bila involvirana u ubistvo Hardipa Singa Nidžara u junu, izazvale su bes u Nju Delhiju koji ih naziva "apsurdnim i motivisanim". Stručnjaci navode da ovaj sukob podiže verovatnoću "jaza bez presedana" među ključnim partnerima Sjedinjenih Američkih Država, i potencijalno stavlja druge Zapadne zemlje u vrlo nezgodnu poziciju.

Zašto su se pogoršali odnosi Kanade i Indije?

Trudo je u ponedeljak u parlamentu rekao da kanadske vlasti istražuju "kredibilne navode" o potencijalnoj vezi "agenata indijske vlade" i ubistva Nidžara, Sika koji je imao kanadsko državljanstvo, a ubijen je od strane maskiranih napadača u junu ove godine.

Izvor: YouTube/CBC Vancouver

Ministarka spoljnih poslova Kanade Melani Džoli potom je rekla da je Otava izbacila indijskog diplomatu, opisanog samo kao "čelnika indijske obaveštajne agencije", kao posledicu.

Indija je odgovorila nekoliko sati kasnije, odbacivši tvrdnje Kanade. Iznete su optužbe da Kanada krije teroriste i da je Nju Delhi već duže vreme zabrinut zbog "odsustva preduzimanja koraka protiv ekstremista".

Ubistvo Nidžara u junu šokiralo je zajednicu Sika u Kanadi, koja je jedna od najvećih izvan Indije i ima više od 770.000 članova.

Dva udruženja Sika pozvala su kanadske vlasti da odmah obustave saradnju sa Indijom po pitanju istraga, obaveštajnih aktivnosti i pravnog procesuiranja.

Ko je bio Hardip Sing Nidžar?

Aktivista koji se zalagao za stvaranje odvojene domovine Sika, takozvanog Kalistana, koji bi uključivao delove indijske države Pandžab. Pokret za Kalistan zabranjen je u Indiji i vlasti ga smatraju pretnjom po nacionalnu bezbednost. Niz grupacija povezanih sa ovim pokretom označen je kao skup terorističkih organizacija.

Izvor: YouTube/CBC Vancouver

Nidžarovo ime nalazi se na spisku terorista po oceni vlasti, i 2020. je optužen za pokušaj radikalizacije zajednice Sika širom sveta. Nidžar je više puta upozoravan od strane kanadskih vlasti da mu je život u opasnosti, i savetovano mu je da bude oprezan i da ne daje "velike izjave".

Kanadske vlasti nisu uhapsile nikoga u vezi sa Nidžarovim ubistvom, ali je u avgustu saopšteno da postoji troje osumnjičenih i izdat je opis mogućeg vozila koje su koristili za bekstvo.

Da li će se odnos Kanade i Indije vratiti na staro?

Već nekoliko godina, odnos Kanade i Indije je "mlak", ocenjuje "Si-En-En" u analizi. Harš Pant iz fondacije "Observer research" u Nju Delhiju smatra da je situacija "izvanredna".

"Nacije koje imaju prijateljske odnose ne čine ovakve stvari jedna drugoj. Izazovi ove situacije se tek naziru, jer ne vidim svetlo na kraju tunela, makar ne kratkoročno", rekao je on.

Izvor: EPA-EFE/HARISH TYAGI

Kada je premijer Narendra Modi u septembru bio domaćin sastanka G20 samita, nije se sastao sa Trudoom zvanično, već "na obodima" samita. Tada je preneo Trudou "snažnu zabrinutost zbog kontinuiranih aktivnosti protiv Indije na kanadskom tlu".

Trudo je tokom posete Indiji 2018. imao prilično rasterećen kalendar, što je ocenjeno kao "diplomatsko ignorisanje" od strane Nju Delhija.

Ali, direktor Instituta za Južnu Aziju u centru Vilson, Majkl Kugelman, smatra da postoji spas za ovaj odnos.

"Kanada je jedan od jačih investitora u Indiji i takođe ima i veliku indijsku dijasporu. A odnosi su, celovito posmatrano, vrlo snažni", rekao je on.

Kako druge zemlje posmatraju ovaj konflikt?

Tri ključna saveznika Kanade, SAD, Velika Britanija i Australija, imaju velike populacije Sika. Sve tri zemlje izdale su saopštenja kojima su donekle podržala Trudoov apel za istragom.

Izvor: EPA/EFE/Rajat Gupta

Bela kuća je "duboko zabrinuta i smatra da kanadska istraga treba da se nastavi sve dok se počinioci ne privedu pravdi". Australijsko Ministarstvo spoljnih poslova navelo je takođe zabrinutost i poslalo podršku zajednicama indijske dijaspore.

Portparol britanskog premijera Rišija Sunaka saopštio je kratko da je kanadska istraga ispravna, ali da treba sačekati da se "posao obavi".

(EURACTIV.rs)