Politika

AKO UKRAJINA USKORO NE POBEDI, BIĆE MASOVNOG RATA: Ukrajini i Evropi preti i ruski nuklearni terorizam

Autor Milena Antonijević

Najverovatnije ćemo narednih dana gledati intenziviranje ruske vojne agresije u oblastima Donjeck i Lugansk, kao i ostatku Ukrajine,piše Roman Rukomeda, ukrajinski politički analitičar u svom 78. izveštaju.

Izvor: EPA-EFE/SERGEY KOZLOV


Završio se 354. dan masovne ruske agresije na Ukrajinu. Čini se da su ruski agresori započeli pripreme za najavljenu ofanzivu na Istoku Ukrajine. Njihov cilj je da zauzmu administrativne teritorije Donjecke i Luganske oblasti. Početak nove ruske ofanzive moguće je potvrditi iz rastućeg intenziteta borbi na istočnom pravcu.

Broj ruskih žrtava i gubitaka koje je ukrajinski generalštab objavio u dnevnim izveštajima povećao se na 900-1100 vojnika i više od dva puta u broju uništenih tenkova, oklopnih vozila, artiljerijskih haubica i drugih jedinica.

Za sada, vidimo napredak ruske ofanzive sa ogromnim žrtvama. Zbog toga Ukrajina naziva rusku agresiju genocidom nad ukrajinskim narodom, pošto ruski teroristi ili ubijaju Ukrajince ili potpuno uništavaju njihove gradove i kuće, onemogućujući dalji život na ratnim teritorijama.

Poslednjih dana pojavile su se dodatne informacije da ruski teroristi planiraju da iskoriste svoje privatne vojne kompanije, poput "Vagner grupe", za destabilizaciju drugih evropskih država. Ukrajinska obaveštajna služba je podelila informacije sa moldavskom vladom o ruskim planovima. S druge strane, postoje informacije da će ruski plaćenici iz grupe "Vagner" biti iskorišćeni za raspirivanje novog sukoba na Balkanu.

Ruski nuklearni terorizam i dalje predstavlja značajnu pretnju Ukrajini i celoj Evropi. Prema informacijama ukrajinskih vlasti, zbog nekontrolisanog ispuštanja vode u Kahovskoj hidroelektrani, nivo vode u Kahovskoj akumulaciji ubrzano opada jer zapremina ispuštanja premašuje zapreminu punjenja. Svrha isušivanja rezervoara može biti da se delimično poplavi područje južno od brane, kako bi sprečilo ukrajinske snage da pređu reku Dnjepar.

Napominje se da je ugroženo obezbeđivanje pijaće vode za stotine hiljada Ukrajinaca i skoro pola miliona hektara poljoprivrednog zemljišta. Međutim, najvažnije je da bez vode u Kahovskom rezervoaru sistem hlađenja zaporoške nuklearne elektrane neće moći da radi, što može da dovede do nuklearne katastrofe.

Prošle nedelje je Međunarodna agencija za atomsku energiju objavila da je svesna rizika, ali sadašnja situacija i potencijalna nuklearna nesreća u nuklearnoj elektrani Zaporožja zahtevaju više akcije.

Nakon samita EU-Ukrajina, postoji jasan set ciljeva koje Ukrajina treba da postigne i izvrši da bi podstakla svoju integraciju u EU. Evidentno je da će bez reformi ukrajinska vlada dobiti manje finansijske pomoći od EU i drugih stranih partnera. Ovo ukrajinskim političarima ne daje druge opcije da promene javnu upravu i glavne problematične oblasti (kao što je pravosuđe, na primer), čak ni u ratnom režimu, uprkos svim teškoćama transformacija.

Ukrajinsko društvo ostaje veoma aktivno, iako praktično. Većina Ukrajinaca generalno shvata potrebu da se ovaj maraton trči za opstanak i pronalaženje novog mesta i uloge Ukrajine nakon završetka rata.

Već sada je jasno da će proces obnove trajati veoma dugo i mnogo truda, jer je skoro jedna trećina ukrajinske teritorije puna mina i drugih eksploziva.

Najmanje jedna četvrtina Ukrajinaca, do 10 miliona ljudi, moraće da iznova započnu svoj život kao unutrašnji ili spoljni migranti, grade nove domove i započinju nove poslove. Ovo će biti ogroman izazov za ukrajinsko društvo.

Ukrajina, međutim, mora da ispuni svoju istorijsku misiju u 21. veku -- da pobedi Putinovu Rusiju, koja je postala pretnja svim zapadnim demokratskim državama, a to će učiniti uz pomoć svih svojih partnera i prijatelja.

(EURACTIV.rs)