Politika

EU POZVALA PRIŠTINU I BEOGRAD DA ISPUNE OBAVEZE: Uspostavljanje ZSO bez odlaganja i uslovljavanja

Autor Milena Antonijević

Savet EU izarzio je zabrinutost zbog neuspešnih razgovora Beograda i Prištine prošle nedelje. Pozvao obe strane da ispune obaveze na putu ka normalizaciji odnosa.

Izvor: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Evropska unija je pozvala Beograd i Prištinu da ispune obaveze koje proizilaze iz Sporazuma o normalizaciji odnosa i naglasila da rad na uspostavljanju Zajednice opština sa srpskom većinom treba da počne bez daljeg odlaganja ili preduslova. Podsetila je i na važnost brzog održavanja prevremenih lokalnih izbora na severu KiM kako bi se smanjile napetosti, navodi se u saopštenju Saveta EU.

"Ministri su izrazili zabrinutost zbog neispunjavanja obaveza iz sporazuma na putu normalizacije odnosa. Dve strane su se ranije ove godine složile o ovom putu normalizacije. To je obaveza i Savet ministara traži od strana da se konstruktivno angažuju na njenoj implementaciji", stoji u saopštenju.

To znači početak implementacije na osnovu Predloga EU bez daljeg odlaganja, što uključuje obavezu obe strane da u potpunosti implementiraju sve prethodne sporazume iz dijaloga.

U saopštenju se još navodi da rad na uspostavljanju opština sa srpskom većinom treba da počne bez daljeg odlaganja ili preduslova i podseća obe strane na poštovanje principa poverljivosti u dijalogu, koji je ključna komponenta svakog politički osetljivog pregovaračkog procesa.

(EURACTIV.rs)