Politika

"DA SE EVROPA BORI PROTIV RUSIJE, OSTALA BI BEZ MUNICIJE": Rat u Ukrajini otkrio problem sa NATO zalihama

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

NATO saveznici imaju problem sa zalihama municije, što se pokazalo na primeru rata u Ukrajini.

Izvor: EPA-EFE/FRIEDEMANN VOGEL

Očekuje se da će NATO tražiti od zemalja saveznica da podignu zalihe oružja koje su ispražnjene zbog rata u Ukrajini. Članice alijanse već godinu dana pokušavaju da održe sopstvenu vojsku na potrebnom nivou, pružajući istovremeno i pomoć Ukrajini.

I pre početka ruske invazije na Ukrajinu, mnoge NATO zemlje nisu bile na nivou koji alijansa traži po pitanju zaliha oružja, jer su zvaničnici smatrali da su bitke velikim količinama artiljerije ostale u prošlosti. Ali tempo isporuka Ukrajini, gde trupe dnevno ispaljuju do 10.000 granata, iscrpeo je zapadne zalihe i izložio nedostatke u efikasnosti, brzini i ljudstvu lanaca snabdevanja.

"Da se Evropa bori protiv Rusije, neke od zemalja bi za nekoliko dana ostale bez municije", rekao je za Rojters evropski diplomata koji je želeo da ostane anoniman.

NATO je upravo završio vanredno inventorisanje zaliha municije, i zaključeno je da ni pre rata mnoštvo zemalja nije bilo na dogovorenom nivou. Sada, kada su zalihe sve manje zbog konflikta u Ukrajini, moguće je da će NATO podići ciljane rezerve za zemlje članice kada je municija u pitanju.

"Bio bih vrlo iznenađen kada ciljevi ne bi bili povećani", dodao je neimenovani zvaničnik NATO.

Koliko je tačno municije u zapadnom vojnom inventaru, izuzetno je poverljiva informacija. Isto važi i za ciljeve zaliha na nivou NATO, koji nisu isti za sve zemlje i jedna su od najbolje čuvanih tajni alijanse.

Uopšteno govoreći, NATO od svakog saveznika traži određene kapacitete koje može da koristi u slučaju konflikta. To, na primer, znači da bi saveznik trebalo da ima jednu oružanu diviziju od 10.000 do 30.000 vojnika, potpuno opremljenih i spremnih sa municijom, obučenih za borbu na određenom nivou, tokom određenog vremenskog perioda. Zemlja bi trebalo i da obezbedi određenu količinu municije, tenkova, haubica i drugih stavki.

Nemačka je, prema dobro obaveštenom izvoru, bila 20 milijardi evra ispod NATO cilja čak i pre invazije. Nemačko Ministarstvo odbrane nije želelo da komentariše ove navode.

Najveći je nedostatak u HIMARS raketama, kao i municiji za haubice i sisteme za vazdušnu odbranu kao što su IRIS-T, Patriot i Gepard, koje koriste ukrajinske trupe.

Očekuje se da će ciljevi NATO vezani za zalihe biti razmatrani na samitu u Litvaniji sredinom jula.

(EURACTIV.rs)