Politika

POČINJE ZASEDANJE GENERALNE SKUPŠTINE UN: Vučića očekuju važni razgovori u vezi sa Kosmetom i Briselskim dijalogom

Autor Milena Antonijević

U Njujorku počinje 78. zasedanje Generalne skupštine Ujedinjenih nacija koje će okupiti više od 140 svetskih lidera i predstavnika država. Među njima je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Izvor: EPA-EFE/MIGUEL RODRIGUEZ

Vučić će se u četvrtak obratiti učesnicima zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Višednevnu posetu Njujorku, predsednik Srbije započeo je na prijemu koji je organizovao nemački kancelar Olaf Šolc povodom 50. godišnjice članstva Nemačke u Ujedinjenim nacijama, piše RTS.

Tom prilikom sastao se i sa predsednikom Švajcarske konfederacije Alanom Berseom.

On će učestvovati na otvaranju generalne debate 78. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, a prisustvovaće i prijemu koji organizuje Generalni sekretar svetske organizacije Antonio Gutereš.

Očekuje se da će  narednih dana na sastancima koji očekuju predsednika Vučića glavna tema biti situacija na Kosovu i Metohiji i dijalog Beograda i Prištine, a nakon neuspele runde pregovora prošle nedelje u Briselu.

Vučić će imati odvojene susrete sa Generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Guteresom, kao i sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine, Miroslavom Lajčakom.

Takođe će prisustvovati i neformalnom ručku koji za lidere Zapadnog Balkana organizuje šef evropske diplomatije Žozep Borelj, a prisustvovaće i tradicionalnom prijemu koji organizuje američki predsednik Džozef Bajden sa prvom damom, za svetske lidere koji su okupljeni na zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Vučića očekuju i bilateralni susreti.

Razgovaraće sa predsednicima Južne Koreje, Demokratske Republike Kongo, predsednicima Surinama i drugih zemalja Afrike i Azije, a mnoge od njih nisu priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i Metohije.

Srpski predsednik će se obratiti Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija u četvrtak, a sastaće se i sa potpredsednikom Evropske komisije Marošem Šefčovičem.

(EURACTIV.rs)