Politika

TELA 200 VOJNIKA IZ PRVOG SVETSKOG RATA ZATRPANA U TUNELU: Francuska i Nemačka dogovorile su se da će tako i ostati

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Tela više od 200 vojnika iz Prvog svetskog rata ostaće u tunelu, pošto su se Francuska i Nemačka dogovorile da ih neće iskopavati, već će napraviti ratni spomenik.

Izvor: YouTube/American Experience PBS

U tunelu na severoistoku Francuske nalaze se tela više od 200 nemačkih vojnika iz Prvog svetskog rata. Nakon više od sto godina, vlade obe zemlje potvrdile su da će tamo i ostati, odnosno neće biti iskopana kako bi vojnici mogli da budu sahranjeni.

Nemačka komisija za ratna groblja, Folksband, i francuska vlada zajednički su saopštile odluku da se tela više od 200 vojnika ostave u tunelu Vinterberg, gde počivaju od Prvog svetskog rata.

"Nastojanja da se dopre do tela vojnika 2021. i 2022. godine pokazala su se izuzetno teškim. Bilo je više pokušaja da se otvori duboki i dugački tunel, koji se nalazi u prirodnom rezervatu, u peskovitoj zemlji u kojoj se i dalje nalazi municija", rečeno je Si-En-Enu iz nemačke komisije Folksband.

U maju 1917. godine, francuska vojska pucala je na nemačku teškom artiljerijom. Pogođen je ulaz Vinterberga, i vojnici su se povukli dublje u tunel. Ali u njemu su se nalazile zalihe municije koje su eksplodirale i počele da oslobađaju otrovna isparenja. Vojnici su napravili barikadu kako bi se spasli trovanja pre nego što dođe pomoć, ali napad je i dalje trajao i artiljerijska paljba je sprečila druge trupe da se probiju do njih. Potom se urušio ulaz u tunel, i samo trojica vojnika su spasena. U tunelu je ostalo više od 200 njih koji su se ugušili, umrli od žeđi ili okrenuli puške ka sebi da bi se spasli strašnije smrti.

Tokom godina, bilo je više - zakonitih ili protivzakonitih - pokušaja da se pronađe zatrpani ulaz u tunel, koji se nalazi u šumi Vokler koja je pod zaštitom francuske države.

Prošlog maja, nakon višegodišnjeg rada, Folksband i francuski partneri uspeli su metodom preciznog bušenja da utvrde tačnu lokaciju tunela. Iako su uspeli da vide skoro 65 metara duž tunela, nisu našli ljudske ostatke.

Nemačka vlada odlučila je da tela vojnika neće iskopavati, već će to područje proglasiti ratnim spomenikom i staviti ga pod državnu zaštitu.

"Nadamo se da će status ratnog spomenika omogućiti da vojnici nastave da počivaju u miru", saopštio je Folksband. Direktor te ustanove, Dirk Baken, zahvalio se Francuzima na saradnji i pronalaženju zajedničkog rešenja.

Sledeći koraci podrazumevaju da se dobiju sve neophodne dozvole za ratni spomenik, koji bi mogao da bude zvanično otkriven sledeće godine.

(EURACTIV.rs)