Politika

BELA KUĆA, ALI I BIRAČI ZABRINUTI ZBOG BAJDENOVIH GODINA: Veliki broj Amerikanaca bi glasao za kandidate ispod 75 godina

Autor Milena Antonijević

Na novi krug pitanja o sposobnosti predsednika SAD DŽozefa Bajdena da se kandiduje za reizbor s obzirom na njegove godine, Bela kuća je odgovorila jednom rečenicom - "Osamdesete su nove četrdesete."

Izvor: EPA-EFE/JIM LO SCALZO

Džozef Bajden, koji je najstariji američki predsednik u istoriji, kandidovao se za reizbor. Ukoliko bi i drugi put pobedio, Bajden bi imao 82 godine kada mu počne drugi četvorogodišnji mandat u januaru 2025.godine, piše RTS.

Različite ankete pokazuju zabrinutost birača zbog Bajdenovih godina, ali i starosti njegovog najvećeg konkurenta - bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa, koji ima 77 godina.

Prema najnovijim anketama Rojtersa i Ipsosa, Bajden i Tramp su izjednačeni. Obojica bi dobila po 39 odsto glasova, dok je za sada svaki peti glasač neodlučan.

Anketa je pokazala da  bi većina Amerikanaca više volela da u trci za predsednika učestvuju osobe koje imaju 75 ili manje godina, pokazala je anketa.

sekretarka za štampu Bele kuće Karin Žan-Pjer je upitana da li je predsednik Bajden prestar za reizbor, odgovorila u jednoj rečenici: "Osamdesete su nove četrdesete, zar niste čuli?"

"Iste kritike su izrečene 2019, 2020, i 2022. godine i svaki put je pobedio protivnike", rekla je Žan-Pjer.

(EURACTIV.rs)