Politika

TAJVAN NIJE NA PRODAJU: Oštre reakcije zemlje na tvrdnju Ilona Maska

Autor Aleksandra Vrbica

Na poslovnom samitu ove nedelje, Mask je uporedio Tajvan sa Havajima, nazvavši ga "sastavnim delom" Kine. Peking prisvaja samoupravni Tajvan, a tenzije između ove dve strane su porasle tokom prošle godine.

Izvor: EPA-EFE/SHAWN THEW

Tajvan je rekao milijarderu Ilonu Masku da "nije na prodaju" nakon što je rekao da je ostrvo deo Kine.

"Tajvan nije deo Narodne Republike Kine (NRK) i sigurno nije na prodaju", rekao je ministar spoljnih poslova Džozef Vu na platformi X koja je u vlasništvu Maska.

Na poslovnom samitu ove nedelje, Mask je uporedio Tajvan sa Havajima, nazvavši ga "sastavnim delom" Kine. Peking prisvaja samoupravni Tajvan, a tenzije između ove dve strane su porasle tokom prošle godine.

Samo ove nedelje, Kina je izvela vazdušne i pomorske vežbe oko Tajvana, u onome što je postalo rutinska demonstracija vojne moći širom ostrva. Tajvan je saopštio da je u svojim vodama otkrio više od 40 kineskih vojnih aviona i oko 10 brodova.

Ovo nije prvi put da je Mask, koji ima poslovne interese u Kini, razljutio vladu Tajvana svojim komentarima. U oktobru je predložio da se tenzije između Pekinga i Tajpeja mogu rešiti davanjem Kini izvesne kontrole nad Tajvanom.

On je tada u intervjuu za Financial Times rekao da veruje da bi dve vlade mogle da postignu "razumno prihvatljiv" aranžman. Kineski ambasador u SAD pohvalio je Maska, ali je njegov tajvanski kolega rekao nešto slično Vuu - da sloboda "nije na prodaju".

Vu je takođe objavio na X: "Ilon Mask bi takođe može da zatraži od Kineske komunističke partije da omogući pristup X svojim ljudima." Maskova platforma X, ranije poznata kao Tviter, zabranjena je u Kini.

Vu je ranije rekao da kineske vojne vežbe imaju za cilj da utiču na izbore u Tajvanu u januaru.

"NRK je jasno stavila do znanja da želi da oblikuje predstojeće nacionalne izbore Tajvana. Pa, na našim građanima je da odluče, a ne na nasilniku iz susedstva", napisao je on na X.

Maskov proizvođač električnih automobila Tesla ima veliku fabriku u Šangaju i on je poslednji put posetio zemlju u maju. Sastao se sa najvišim kineskim zvaničnicima, a kinesko ministarstvo spoljnih poslova je reklo da je kompanija Tesla spremna da proširi svoje poslovanje u zemlji.

Njegova poseta je privukla veliku pažnju s obzirom na to da su odnosi između Kine i SAD naglo opali poslednjih godina. Uprkos obnavljanju dijaloga na visokom nivou, dve zemlje se i dalje ne slažu oko niza pitanja, uključujući Tajvan, koji se pokazao kao jedna od najvećih žarišta među njima. SAD su dugo bile glavni saveznik Tajpeja.

(EURACTIV.rs)